Son Güncelleme:Cuma, 03 May 2013

Fındık üreticisi 2 yıl sonra sevindi

findikalim.jpgFındık Tarım Satış Kooperatifleri Birliği'nin (FİSKOBİRLİK), iki yıl aradan sonra piyasaya girecek olması, fındık üreticisini sevindirdi.

Giresun Ziraat Odası (GZO) Başkanı Özer Akbaşlı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, FİSKOBİRLİK'in son yıllarda yaşadığı kaynak sıkıntısı nedeniyle, 2006 ürünü alımlarından dolayı bir kısmını ödese dahi üreticiye halen 65 milyon YTL borçlu olduğunu ve son iki yıldır Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) adına alım yaptığını anımsattı.

2008 ürün alımları için birliğin piyasaya girme kararı aldığını ifade eden Akbaşlı, ''Bunu 240 bin dolayında ortağı bulunan ve aynı zamanda dünyanın en büyük üretici birliği olan FİSKOBİRLİK adına olumlu ve üretici adına da sevindirici bir gelişme olarak karşılıyoruz''dedi.

FİSKOBİRLİK'in etkin olmadığı bir piyasanın ne olduğunu, son yıllarda üreticinin yaşayarak gördüğünü anlatan Akbaşlı, şunları söyledi:

''Ancak, ortada üretici ile birlik arasında bir güven sorunu var. FİSKOBİRLİK'in piyasaya girmesinden oldukça memnunuz. İnşallah ürün bedellerini açıkladıklarını tarihte aksamadan öderler. Piyasanın da buna ihtiyacı vardı. Yaşanan gelişmelerin son yıllarda düşük fiyattan dolayı mağdur olan fındık üreticisinin yüzünü güldürmesini temenni ediyoruz. Birlik, geçmişte üreticiyi mağdur etmişti. Bu yıl bu mağduriyeti giderir, bunun yanı sıra geçmişe dönük üreticiye olan borcunu da öder ve böylece karşılıklı bir güven tesis olur. Bundan da hem üretici, hem de birlik yöneticileri mutlu olur. FİSKOBİRLİK'in içinde olduğu bir piyasada üretici mağdur olmaz. Birlik yönetimi bu yönde yola çıktı, bir üretici olarak, bu karardan dolayı mutluyuz, sevinçliyiz.''


-''FİSKOBİRLİK'E SAHİP ÇIKMALIYIZ''-


Keşap ilçesinin Dokuztepe köyü muhtarı Halil Özdemir ise yılda ortalama 7 ton fındık üretimi gerçekleştirdiğini, ancak ürününün para etmemesinden mağdur olduklarını söyledi.

FİSKOBİRLİK'in olmadığı bir piyasada üreticiler olarak mağdur olduklarını ifade eden Özdemir, şöyle dedi:

''TMO, üreticiden dönüm başına ürettiği fındığın bir kısmını alıyor. Sonuç olarak üretici fındığını maliyetinden düşük bir fiyata tüccara satmak zorunda kalıyor. Ben bu yıl TMO'ya verdiğim ürünün geriye kalanının bin 500 kilogramını, bir araç tutarak İzmir'e götürdüm ve orada kilogramını 6,00 YTL'den sattım. Şimdi ise komşumun bin kilogram fındığını İzmir'e götürerek satmayı düşünüyordum. Ürünümüz para etmediği için yollara çıkmıştık. Ancak, FİSKOBİRLİK'in piyasaya girdiğini öğrendim. Bundan çok mutlu oldum. Ben bu kurumun ortağı bir üreticiyim. Artık bu sıkıntıları yaşamamak için birliğimize yani kendimize sahip çıkmalıyız ve FİSKOBİRLİK'i eski güçlü günlerine döndürmeliyiz.''


-''TMO'NUN ALIM POLİTİKASI NEDENİYLE FINDIĞIMI SATAMAMIŞTIM''-


Fındık üreticisi Ali Aygüneş'de Piraziz ilçesinin Kargı Mahallesi'ndeki bahçelerinde ortalama yılda 5 ton dolayında fındık üretimi gerçekleştirdiğini söyledi.

Bu yıl gerek TMO'nun uyguladığı alım politikası ve gerekse de serbest piyasada fındık fiyatlarının maliyetinin altında oluşması nedeniyle henüz ürününü satamadığını ifade eden Aygüneş, şunları söyledi:

''Hemen fındığımın 3 ton 500 kilogramını birliğe vermek için gerekli olan beyannameyi bağlı olduğumuz kooperatife verdim. Birlik ürünün yüzde 75'ini 35 gün içinde peşin, geriye kalanını iştiraki olan FİSKOMAR marketleri ile gıda maddesi ve zirai alet olarak ödeyecek. Bunlara zaten ihtiyacımız var. Bu kurum bizim kurumumuzdur. Zor günde bir birimize destek olmalıyız. Bizleri sevindiren FİSKOBİRLİK yönetimini kutluyorum. Benim gibi tüm fındık üreticilerinin böyle düşündüğünü ve mutlu olduğunu inanıyorum.''

Kaynak: Ekoyol.com

Yorumlar

  • Henüz hiç yorum yok
Yorum yapmak için oturum açın