Son Güncelleme:Cuma, 03 May 2013

Fındık Müdahale fiyatları belirlendi

findik.jpgBakan Eker, Giresun Kalite Fındığa Eylül Ayı İçin Kilogram Başına 4 YTL, Ekim -Kasım Aylarında Kg 4. 5 YTL, Aralık ve Sonrası İçinde Kg Başına 5 YTL Müdahale Alım Fiyatı Uygulanacağı Açıkladı.

Bakan Eker, Giresun kalite fındığa Eylül ayı için kilogram başına 4 YTL, Ekim-Kasım aylarında kg 4. 5 YTL, Aralık ve sonrası içinde kg başına 5 YTL müdahale alım fiyatı uygulanacağı açıkladı.

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, fındık fiyatları konusunda Bakanlıkta basın toplantısı düzenledi.

Toprak Mahsülleri Ofisi'nin(TMO) gerekli hazırlıkları tamamladığını ifade eden Bakan Eker,"150 bin ton kapasiteli depolardan 135 bin tonluk kısmı üreticilerin hizmetine sunuldu. Piyasadan yaklaşık 100 bin ton civarında depo kiralanmıştır.İhtiyaç duyulan depo hazırlıkları tamamlandı.

ALIM FİYATI 4 - 4.5 - 5 YTL

2008 yılı fındık alım fiyatına ilişkin çalışmalarda Giresun tombul fındığı kademeli bir fiyat ile alımı gerçekleştirilecek. Giresun kalitede Eylül ayındaki alımlar için kilogram başına 4 YTL, Ekim-Kasım aylarında kilogram başına 4.5 YTL, Aralık ve sonrası içinde kilogram başına 5 YTL müdahale alım fiyatı uygulanacak.

GEREKLİ FİNANSMAN 1. 3 MİLYAR YTL

Fındık alımları için gerekli finansman 1. 3 milyar YTL olacaktır. Üreticilerimiz açıklanan kademeli fiyatı göz önünde bulundurarak, ürünlerini satmakta acele etmemelidir. Arzı öteleme suretiyle fiyat istikrarına yardımcı olmalı, hem de daha yüksek fiyata bunları satmaları imkan dahiline girecektir.

02.09. 2008 TARİHİNDE İSE ALIMLARA BAŞLANACAK

Üreticilerimiz randevularını internet ortamında da gerçekleştirebilecektir. TMO randevu merkezlerinde de randevu alınabilecektir.

01. 09. 2008 tarihinde randevu verilmeye, 02.09. 2008 tarihinde ise alımlara başlanacaktır.36 randevu merkezinde randevu verilecek.Alımlarımız 28 ayrı noktadan 54 alım ekibiyle yapılacak.İhtiyaca göre alım ekibi sayısı arttırılacaktır. Ürün bedelleri, ürünün teslim tarihinden itibaren 25 gün içinde üreticilerin banka hesaplarına tek parçada yatırılacaktır.

STRATEJİK ÇALIŞMAMIZ VAR

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Bakan Eker,"Dünya piyasasında bir değişiklik olursa ikinci bir planınız var mı?" sorusu üzerine,"

Bizim şu andaki yapılan tahminlere göre bir alım söz konusu. Arz da talepte dünyada belli. Bu sene önceki yıllara göre çok daha yüksek rekolte bekleniyor. Bundan sonraki süreç içinde fındık ile ilgili bizim daha kalıcı stratejik çalışmamız var. Bunun uygulamaları önümüzdeki ayda gerçekleştirilecek."diye yanıt verdi.

TMO'NUN DEPOLARI YETERLİ

Bir gazetecinin," Geçen sene 5.15'ten açıklanmıştı" sözlerine yanıt vermeyen Bakan Eker, "TMO'nun depolarının yetersiz olduğu yönündeki iddialara ise,"TMO depoları yeterlidir. Modern ve sağlıklı depolardır bunlar. Depo ile ilgili herhangi bir sorunumuz yok. Bugün 235 bin ton fındık alabilecek kadar depomuz var." diye yanıt verdi.

Kaynak: Haberler.com

Yorumlar

  • Henüz hiç yorum yok
Yorum yapmak için oturum açın