Son Güncelleme:Cuma, 03 May 2013

En Yüksek Destek Kütlü Pamuğa, En Düşük Dane Mısıra

yagprimler.jpgYağ üretmek için ekilen ayçiçeği, kütlü pamuk, kanola gibi ürünlere 21 YKr ile 30 YKr arasında destekleme primi verileceği belirtildi. Ürünlere verilen desteklerde ön sırayı 30 YKr ile kütlü pamuk alıyor. Eğer kütlü pamuk sertifikalı ise bu rakam 36 YKr'ye çıkıyor. Destekleme primlerinde en düşük rakamsa 4 YKr ile dane mısırın.

Burdur Tarım İl Müdürlüğü, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın bu yıl ürünü olan kütlü pamuk, yağlık ayçiçeği, soya fasulyesi, kanola, dane mısır, aspir ve zeytinyağı üreterek satışını yapan üreticilere destekleme primi ödenmesine ilişkin usul ve esasları belirlediğini belirtti. Buna göre, kütlü pamuk, yağlık ayçiçeği, soya fasulyesi, kanola, dane mısır, aspir ve zeytinyağı (ham rafinajlık veya natürel) üreticileri ve bu ürünlerin tohumluk üretici kuruluşları ile sözleşmeli üretim yapan üreticiler prim ödemelerinden yararlanacak.

Burdur Tarım İl Müdürlüğü, bu yıl kütlü pamuk için kilogram başına 30 YKr, eğer ürün sertifikalı ise 36 YKr destek verileceğini açıkladı. Yağlık ayçiçeği için 21 YKr, soya fasulyesi için 23 YKr sertifikalı ise 27,5 YKr, kanola için 23 YKr, dane mısır için 4 YKr, aspir için 23 YKr ve zeytinyağı için yine kilogram başına 21 YKr destekleme primi ödenecek.

Sertifikalı tohumluk kullanmak suretiyle kütlü pamuk ve soya fasulyesi üretimi yapan ve bu durumu belgelendiren üreticilere, ürüne verilecek prim miktarının yüzde 20'si oranında fazla ödeme yapılacak. Önceki yıllara ait destekleme primi ödemeleri için haklarında destekleme primi ödemelerinden 5 yıl süreyle yararlandırılmamaları yönünde karar alınan üreticilerin başvuruları, taahhütnameyle kabul edilecek.

Tarım İl Müdürlüğü'nün verdiği bilgilere göre, prim uygulamalarından, 2008 yılı Çiftçi Kayıt Sistemi'nde (ÇKS) özlük, ürün, arazi bilgileri kayıtlı olmayanlar, ÇKS'de kayıtlı olduğu yer dışında başka yerde prime müracaat edenler, 2008 yılı ÇKS'de kayıtlı olmayan arazilerinde prime esas ürünleri üretenler, ara ziraati olarak üretim yapan üreticiler ve rafine edilmiş zeytinyağı üretenler yararlanamayacak.

Üreticilerin destekleme alabilmek için hasattan önce Tarım İl Müdürlüğü'ne ön başvuru yapmaları gerekiyor. Tarım İl Müdürü Kadir Güven, ürününü satan çiftçilerin müstahsil makbuzu, fatura, ticaret borsası alım satım beyannamesi gibi belgeleri alıp bunları ticaret borsasına tescil ettirmesi ve bu belgeyle birlikte Müdürlüğe müracaat etmesi gerektiğini söyledi. Ayrıca, müracaat için son tarihin 3 Nisan olduğunu belirten Güven, "Üreticilerimizin belirtilen tarihten önce başvuru yapmaları çok önemli." dedi.

Yorumlar (1)

  • merhabalar ben elma şekeri simdi ben bir sorunla karsı karşıyayım ve detaylı bir bilenden bilgi almak istıyorum bana yardımcı olurmusunuz lütfen...tarladakı agaclarımızda cok mıktargda yaprak bıtı bulunmaktadır.hanı sızın deyımınızle afidler ...o kadar cok kı adeta ağaçlarımızı istila etmıs durumdalar bunun için nasıl bir mucadele edebılırız eger bilen varsa lütfennn yardımcı olabilirmisiniz.

    0 Beğen
Yorum yapmak için oturum açın