Son Güncelleme:Cuma, 03 May 2013

Ekonomik önlem paketinde tarım sektörü olmazsa, gıda krizi çıkar

bayraktar.jpgTürkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, krizin ilk mağdurlarının narenciye ve süt üreticileri olduğunu belirterek, narenciyenin dalda kaldığını, süt fiyatlarının da ilk kez üretimin düştüğü Kasım ayında gerilediğini bildirdi. Gıda krizi yaşanmaması için hükümetin tedbir alması lazım" diye konuştu.

Bayraktar, Kasım ayında tarım ürünleri fiyatlarındaki değişmeleri açıklamak üzere düzenlediği basın toplantısında, hükümet tarafından hazırlanan ekonomik önlemler paketi ile ilgili taslakta tarım sektörünün olmadığına dikkati çekerek, "Biz de reel sektörüz, üretim yapıyoruz, istihdam sağlıyoruz. Hükümet bu sektörü göz ardı edemez. Pakette de tarım için tedbir yoksa, elbette tepkimizi göstereceğiz" dedi.
Gıda krizinin yaşandığı dönemde gündeme gelen tarımın küresel krizle birlikte ihmal edildiğini, unutulduğunu belirten Bayraktar, "Böyle giderse daha büyük bir gıda krizi ile karşı karşıya kalırız. Mısır, süt, narenciye, pamuk fiyatları düşüyor.
Üretici ile tüketici fiyatları arasındaki farka dikkati çeken Bayraktar, bu farkın yüzde 400'lere ulaştığına işaret ederek, tüketicilerin, gıda terörü önlenmeden krize yakalandığını söyledi.
Kasım ayında perakende seviyesinde, en yüksek fiyat artışlarının, yüzde 15,3 ile salatalıkta, yüzde 10,2 ile sivri biberde, yüzde 9 ile nohutta, yüzde 7,4 ile yeşil mercimekte, yüzde 4,9 ile yumurtada, yüzde 4,7 ile kuru fasulyede, yüzde 3,2 ile kuru üzümde, yüzde 2 ile pirinçte yaşandığını açıklayan Bayraktar, bu fiyat artışlarının üreticiden kaynaklanmadığını, ürün azlığı ile birlikte bir miktar artan üretici fiyatlarının, üreticinin yeterli gelir elde etmesini sağlayacak düzeyde olmadığını kaydetti.
Kasım'da, üretici fiyatlarında salatalıkta yüzde 34,3, sivri biberde yüzde 12,1, patlıcanda yüzde 8, yumurtada yüzde 5 artış yaşandığını, havuç fiyatlarının yüzde 3,9, armut fiyatının yüzde 4,3 düştüğünü açıklayan Bayraktar, krizin ilk mağdurlarının süt ve narenciye üreticileri olduğunu, süt fiyatının yüzde 9,5, mandalina fiyatının yüzde 17, limon fiyatının ise yüzde 34 düştüğünü söyledi.
Limon ve mandalinanın dalda kaldığını, bunda ihracattaki daralmanın yanında talepteki düşüşün de etkili olduğunu anlatan Bayraktar, hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde olmasının narenciye tüketimini olumsuz etkilediğini belirtti.
Talepteki daralmaya karşın narenciyede üretici ve tüketici arasındaki fiyat farkının yüzde 343 düzeyinde bulunduğuna dikkati çeken TZOB Genel Başkanı Bayraktar, üreticinin desteklenmesi için ihracat desteklerinin gecikmeden ödenmesini istedi.
Elinde stok olduğu, depolarında yer bulunmadığı, marketlerin ödeme vadesini uzattığı, arz-talep dengesinin değiştiği, satışların düştüğü gerekçeleri ile sanayicinin süt almadığını kaydeden Bayraktar, bu nedenle süt fiyatlarında, üretici düzeyinde yüzde 9,5 fiyat düşüşü olduğunu bildirdi.
Üretici bazında fiyatlar düşerken, mazot fiyatlarının yüzde 40, tarımsal sulamada elektrik fiyatlarının yüzde 50, gübre fiyatlarının da yüzde 180 düzeyinde arttığına işaret eden Şemsi Bayraktar, üreticinin tarım ürünlerinin fiyatından daha fazla pay alması, üretici-tüketici arasındaki zincirin kısaltılması için hal kanunun bir an önce çıkarılmasını, üretici birliklerinin güçlendirilmesini, ürünlerin bu birlikler aracılığı ile pazarlanmasına imkan sağlanmasını istedi.
Bayraktar, stokçulara ve fırsatçılara imkan verilmemesi açısından denetimlerinin artırılması gerektiğini vurgulayarak, TZOB olarak bu konunun takipçisi olacaklarını kaydetti.

ÜRETİCİ VE TÜKETİCİ FİYAT FARKI YÜZDE 400'E ULAŞIYOR
Üretici ve tüketici fiyatları arasındaki farka da işaret eden TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar, yaş sebze meyvede bu farkın yüzde 384,9, kurutulmuş ürünlerde yüzde 346,4, baklagillerde yüzde 362,8, pirinçte yüzde 275,4, hayvansal ürünlerde yüzde 244,5 düzeyinde bulunduğunu belirterek, en yüksek fiyat farkının ise yüzde 384,9 ile salatalık, yüzde 374,5 ile domates, yüzde 362,8 ile nohut, yüzde 364,4 ile kuru üzüm ve yüzde 343,6 ile mandalinada yaşandığını açıkladı.

Toplantıda, IFAP Akdeniz Komitesi toplantısının KKTC'de yapılması ile ilgili bilgi veren Bayraktar, bunun KKTC açısından ilk olduğuna işaret ederken, ayrıca, KKTC Çiftçiler Birliğinin komitede başkan yardımcısı olmasına yardımcı olduklarını açıkladı.
Bayraktar, Akdeniz çiftçi liderlerinin kriz paketlerinde tarımın yer alması için ülkelerinde lobi faaliyeti yapacaklarını, hükümetlere, tarımın reel sektör olduğunu, diğer sektörler gibi krizden etkilendiğini anlatacaklarını bildirdi.

Kaynak: Referansgazetesi.com

Yorumlar

  • Henüz hiç yorum yok
Yorum yapmak için oturum açın