Son Güncelleme:Cuma, 03 May 2013

Eker"Çiftçimizin menfaati için 13 milyon ha mera özelleştirilmeli"

eker_mera.jpgTarım ve Köyişleri Bakanlığı Türkiye'de 13 milyon hektar alana sahip meralarla ilgili önemli bir çalışma başlattı.  Çiftçinin menfati için meraların özelleştirileceğini belirten Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, "Meralar herkesin malıdır ancak herkesin malı olan da kimsenin malı değil. Bu yüzden meralardan verim alınmıyor. Meralarla ilgili ıslah çalışması sürüyor. Özelleştirilmesi gerekiyor." dedi.

Diyarbakır'da Denizbank'ın düzenlediği çiftçi eğitim seminerine katılan Bakan Eker, mera alanlarında kalıcı değişikliklerin yapılacağını söyledi.

Meraların herkesin malı olduğu anlayışından dolayı yeterince değerlendirilmediğini anlatan Eker, "Türkiye olarak 13 milyon hektar alan meramız var. 1 hektar alandan ortalama yıllık sadece 80 kilo ot elde ediliyor. Bir büyükbaş hayvan için 5 dekar meraya ihtiyaç var. Ciddi bir uçurum var. Bugüne kadar 540 bin dekar merayı ıslah ettik, yetmedi. Meraların özelleştirilmesi gerekiyor. Bu alanda çalışma yapacağız." diye konuştu.

Mera Kanunu'nu hükümetleri döneminde çıkardıklarını ve her yıl önemli miktarda meranın Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından ıslah edildiğini belirten Bakan Eker, "Hayvancılık sektörümüzün temel sorunlarından birisini, girdi maliyetlerinin yüksekliği oluşturmaktadır. Kaliteli kaba yemin en ucuz ve en kolay temin edildiği kaynaklar ise bildiğiniz gibi çayır ve meralarımızdır. Ancak yakın zamana kadar çeşitli nedenlerle bir çok mera ya bu vasfını yitirmiş ya da yitirecek duruma gelmiştir. Uzun yıllar devam eden zamansız, aşırı ve düzensiz otlatma ile ıslah ve bakımlarının yapılamaması, çiftçilerimize yetki ve sorumluluk verilmemesi, eğitim eksikliği gibi nedenlerle çayır ve meralarımızın verimliliklerinde de önemli azalmalar meydana gelmiştir." şeklinde konuştu.

Meraların ıslahlarının yapılması ve hayvancılığın hizmetine sunulması zorunlu olduğunu dile getiren Eker, "Bu kapsamda; Türkiye genelinde 15.578 köy ve belediyemizde yaklaşık 5 milyon hektar meramızın sınırları belirlenmiştir. Meralarımızın sınırlarının belirlenmesi ve ıslahı konusunda bir hamle yapma ihtiyacı oldukça açıktır. Önemi nedeniyle, Bakanlığımızın çalışmaları yanında ilgili diğer kamu kuruluşları, sivil toplum örgütleri ve özellikle üreticilerimizin çayır-mera olayına sahip çıkması, gerekli desteği vermesi ve sahiplenmesi gerekmektedir." diye konuştu.

Kaynak:Haberler.com

Yorumlar (2)

  • bir toprakları satmadığınız kalmıştı onuda yapın rahatlayın ülkede satılmadık bişi kalmadı sıra topraklara geldi 13 milyon hektar büyük rant tebrikler kim düşündüyse ii düşünmüş biz akıl edemezdik böle şeyleri satın ...

    0 Beğen
  • Bence olaya topraklarımızın satılması şeklinde bakmamak lazım. Önemli olan bu topraklardan en rantabl şekilde yararlanmak... Halihazırdaki durum bu topraklardan gerektiği şekilde yararlanılamadığını gösteriyor. Bunu çeşitli sebepleri var... Anack bana göre en önemli sebep MERA KANUNUNUN 1998'e kadar çıkarılamamış olması. YAnlış bilmiyorsam ilk Mera Kanun taslağı 1948 yılında Meclise gelmiş ve ne yazık ki kabul edilmemiş. 1998 yılına kadar bildiğim kadarıyla 4 kez daha meclise gelmiş ancak yine kabul edilmemiş. Neyse ki 1998 yılında kabul edilmiş de eksikliklerle dolu olsa bile bir Mera kanununa sahi olmuşuz. Düşünün ki bu kanun 1950'lerde kabul edilseydi... Neler olurdu. En azından kaybettiğimiz meraların yarısını korumuş olurduk. Şimdi bu durumda vatan hainleri kimler oluyor acaba* Elimizdeki meraları satmamışız da ne olmuş? Çorak topraklara döndürmüşüz... Belki özelleşseydi(mera vasfını yitirmeyecek şekilde korunması şartıyla) en azından şimdikinden daha iyi durumda olurdu... olaya bir de bu açıdan bakalım lütfen...

    Saygılarımla...

    0 Beğen
Yorum yapmak için oturum açın