Son Güncelleme:Cuma, 03 May 2013

Eker GAP Eylem Planı`nı değerlendirdi

gap2.gifGAP bölgesine kamu bütçesinden bu yıl 966 milyon YTL ödenek gönderildiğini hatırlatan Eker, planın açıklanmasının ardından da ek olarak 963 milyon YTL kaynak aktardıklarını, yüzlerce yıldır bekleyen sulama kanallarının yapımına da başlandığını kaydetti.

Diyarbakır ve Şanlıurfa Kalkınma Ajansı Kuruluş Toplantısı`na katılmak üzere memleketi Diyarbakır`a gelen Bakan Eker, GAP`ın son durumu hakkında bilgi verdi. Ticaret Borsası`nda yapılan kurul toplantısında konuşan Bakan Eker, bazı kesimlerin dillendirdiği `GAP Eylem Planı açıklandı da ne oldu?`, `Daha önce de paketler açıklamıştı, sonuç ne oldu?` şeklindeki sorulara cevap vermek istediğini söyledi. Güneydoğu`daki 9 ili kapsayan GAP bölgesine kamu bütçesinden bu yıl 966 milyon YTL gönderdiğini anlatan Eker, `Başbakanımızın açıkladığı plandan sonra da ek olarak 963 milyon YTL kaynak daha aktarıldı. Normal kaynağın iki katı kaynak aktarılmış oldu. Tabi bunu da memnuniyetle belirtelim ki bu kaynak önemli ölçüde kullanıldı.` dedi.

Kalkınma Ajansı`nın Diyarbakır ve Şanlıurfa`yı ekonomik ve bölgesel entegrasyon anlamında değerlendiren bir kuruluş olduğunu anlatan Eker, şöyle devam etti: `Devlet Planlama Teşkilatı var. Yıllardır planlı bir şekilde merkezden çalışmaları yürütüyor. Ama merkezi yürütme planı dünyada artık önemini kaybetti. Bunun farkında olan hükümetimiz bu şekilde bir yapılanmayı bölgelere taşımak suretiyle, yatırımların yerinde yapılmasını sağlıyor. Diyarbakır ve Şanlıurfa`nın da içinde bulunduğu 9 ili kapsayan, bunlara ait eylem planını, bildiğiniz gibi Haziran ayında Başbakanımız açıklamıştı. Eylem planı birkaç maliyetten oluşuyor. Ekonomik, sosyal, alt yapının geliştirilmesi ve kurumlar kapasitenin geliştirilmesi. Bu dört başlık adı altında belirlenen 73 tedbir var. Her birine ait hangi tedbirler, kim sorumlu, hangi kurum hangi işlemi yapacak, hangi iş yapılacak ve kaynağı nereden belirlenecek bütün bunlar ayrıntılı açıklanmıştır. İşte bu noktada Kalkınma Ajansı`nın önemi anlaşılıyor. Düzenli olarak tüm bu işler takip edilecek.`

Diyarbakır Valisi Hüseyin Avni Mutlu ise GAP Eylem Planı`nın yeni bir istihdam kapısını açtığını söyledi. Kalkınma Ajansı sayesinde yeni rüyanın gerçekleştiğini anlatan Mutlu, `Ajansın faaliyete geçmesiyle bölgemizdeki sosyo-ekonomik kalkınma faaliyetleri hızlanacak ve gelişmiş bölgelerle aramızdaki kalkınmışlık farkı asgariye inecektir.` dedi.nak önemli ölçüde kullanıldı.` diye konuştu.

Kaynak: Zaman Gazetesi

Yorumlar

  • Henüz hiç yorum yok
Yorum yapmak için oturum açın