Son Güncelleme:Cuma, 03 May 2013

Eğri salatalıklarada Avrupa yolu göründü

salatalik.jpgAvrupa Birliği, 26 sebze ve meyve üzerindeki yüksek kalite standardını kaldırdı. Avrupa Komisyonu (AK) “Yaşasın eğri salatalık” tezahuratıyla sebze ve meyve standartlarını 20 yıl sonra değiştirmeyi uygun buldu. Bundan böyle sadece eğri salatalık değil, küçük kavun, ince havuç ve küçük elmalar Avrupalıların sofrasında yer alacak.

Sebze ve meyvenin büyüklük, şekil, görünüm ve ağırlık belirleyici toplam 36 şartından 26’sını iptal eden AK, fiyat belirleyici olarak öngörülen sebze ve meyvelerin büyüklük ve şeklini önemli unsur olmaktan kaldırıyor.

1 Temmuz 2009 yılından itibaren devreye girmesi beklenen yeni kurallar, standart dışı zarzavatların da ekstra ve birinci kalite gibi satılmasına olanak sağlayacak. Brüksel, Brüksel lahanasını dahi serbest bırakıyor. Şimdiye kadar lahanının belirli boyut ve koşulu vardı. Kayısı, sarmısak, pırasa, ıspanak, turp, karpuz ve patlacanın da farklı kalitede satılması öngörülürken, eski standartların tarihe karışmasını üreticiler sevinçle karşıladı. Şu ana kadar mevcut bu tür kurallardan dolayı sebze ve meyve üreticileri yüzde 40’a varan rakamlarla ürün israfı yapıyordu. Üreticiler şekli ve boyutu uymayan tarım ürünlerini ya çok daha düşük fiyata konserve fabrikalarına veriyor, ya da atıyordu.
Salatalık için eğri sınırı yok

En büyük ilgi gören yasa değişikliği ilgili olanı idi. Salatalığın birinci sınıf olabilmesi için, her 10 santimetrede 10 milimetreden daha fazla eğri olmamasını öngören kural feshedildi. Yeni düzenlemeyle ayrıca eğri muzlara, fazlasıyla ince havuç ve patlıcanlara, standartlara uymayan fasulye, kabak, pırasa, ıspanak, soğan, kavun ve eriklere de süpermarket raflarının yolu açıldı. Bürokratlar kuralların hafifletilmesinin, gereksiz bürokrasinin azaltılmasının yanısıra, Avrupa ekonomilerinde endişe kaynağı olmaya başlayan gıda fiyatlarının düşmesine de katkı sağlaması bekleniyor. Önceki yasa, pırasaların beyaz bölümünün, toplam uzunluğun en az üçte biri, ya da ucu açık olmayan kesimin yarısı kadar olması gerektiğini öngörüyordu. Patlıcanlar içinse aynı paketteki patlıcanlar arasındaki boy farkı, cinsine göre 20 - 25 milimetreyi geçmeme şartı aranıyordu. Şu anda domateslerin çapı 3 cm. ile 10 cm. arasında büyüklüğe göre dizilmesi şartı bulunuyor. AB’nin standartlarını değiştirmediği 10 ürün ise limon, kivi, marul, şeftali, armut, çilek, tatlı biber, üzüm, domates ve elma.

Sebzeler atılmayıp yenilecek

Bürokrasiyi kaldırma ve ticareti basitleştirme adına global kriz döneminde önemli bir değişikliğe imza attıklarını belirten AB Tarım ve Köy İşleri Gelişimi Komiseri Mariann Fischer Boel “Bu eğri salata ve şekilsiz havuç için yeni bir dönem. Bu bizim lüzumsuz bürokrasiyi azaltma çabalarının somut örneğidir. AB genelinin böyle düzenlemelere ihtiyacı yok. Bunu pazarın kendisine bırakalım. Ayrıca bu zor ekonomik şartlarda tüketicinin geniş seçim imkanı olması gerekiyor. Fiyatların yüksek olduğu, talebin arttığı bir dönemde bu sebze ve meyveleri atmak yerine yemek daha mantıklı” diye konuştu.

Kaynak:Zaman.com.tr

Yorumlar

  • Henüz hiç yorum yok
Yorum yapmak için oturum açın