Son Güncelleme:Cuma, 03 May 2013

Devlet çiftliklerinin yeni yasayla özel sektöre açılması gündemde

tigem.gifTBMM Tarım, Orman ve Köy İşleri Komisyonu Başkanı, AK Parti Adana Milletvekili Prof. Dr. Vahit Kirişçi, Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü'nün (TİGEM) elinde olan arazi, büyükbaş, küçükbaş hayvan ve barınakları ile haraların 29, 39 ve 49 yıllığına kiralama veya satış yoluyla özelleştirmesinde son aşamaya gelindiğini, bu amaçla yasal düzenleme yapılacağını açıkladı.

TİGEM'e bağlı işletmelerin özelleştirilmesiyle ilgili ilk çalışmaların 3 yıl önce başladığını vurgulayan Kirişçi, bu işten ne kadar gelir elde edileceği konusunda açıklama yapmadı. Şimdiye kadar TİGEM'in toplam arazilerinin yüzde 1,5-2'sine denk gelen bir bölümün özel sektöre kiralandığına değinen Kirişçi, "Bu çalışmanın özellikle, buraları kiralayan özel sektörün ne ölçüde imar edildiğini, ne ölçüde taahhütleri yerine getirdikleri konusunda bir takım eksiklerin olduğu noktasında bir değerlendirmede bulunduk. TİGEM arazilerinin özel sektöre kiralama yoluyla kullandırılması konusunda 1 Ekim'de açılacak mecliste bir yasal düzenlemeyi gündeme getireceğiz. Komisyonda konuyu enine boyuna tartışacağız" dedi.

Buğday ve arpaya ilgi yok
Adana'nın Ceyhan ilçesine bağlı Mercimek beldesinde Çukurova Tarım İşletmesi'ni örnek gösteren Kirişçi, "Burası 41 bin dönüm araziye sahip ve bu arazi içinde bitkisel ve hayvansal üretim yapılıyor. Yeni yasal düzenlemeyle, bu gibi arazilerin kiralanması gündeme gelecek" diye konuştu.
Kirişçi, özellikle buğday ve arpa gibi, çiftçinin ihtiyacı olan tohumlukların üretilmesinde kamu kuruluşlarının sorumluluğunun ve görevinin devam etmesinden yana olduklarını belirtti. Özel sektörün, buğday ve arpa gibi tohumlukların üretimine pek ilgi duymadığını, daha çok mısır, pamuk ve ayçiçeği gibi özel ürünlere yönelik çalışmalar yaptığını söyleyen Kirişçi, "Bizim gayemiz, özel sektörün ilgi gösterdiği alanlarda çalışma yapması için, onlara TİGEM işletmelerini açmaktır" dedi.


24 tarım işletme müdürlüğü var

Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü'ne (TİGEM) bağlı Atatürk (Ankara), Alparslan (Muş), Altınova (Kadınhanı-Konya), Anadolu (Mahmudiye-Eskişehir), Bala (Ankara), Boztepe (Aksu-Antalya), Ceylanpınar (Ceylanpınar-Şanlıurfa), Çukurova (Ceyhan-Adana), Dalaman (Dalaman-Muğla), Gökhöyük (Amasya), Gözlü (Sarayönü-Konya), Hatay (Reyhanlı-Hatay), Kazım Karabekir (Aralık-Iğdır), Karaköy (Bağra-Samsun), Koçaş (Aksaray), Konuklar (Sarayönü-Konya), Kumkale (Çanakkale), Malya (Boztepe-Kırşehir), Polatlı (Polatlı-Ankara), Sakarya (Karasu-Sakarya), Sultansuyu (Elazığ), Tahirova (Gönen-Balıkesir), Türkgeldi (Lüleburgaz-Kırklareli) ve Ulaş (Ulaş-Sivas) Tarım İşletme Müdürlükleri (TİM) bulunuyor. 24 TİM'in toplam 2 milyon 7 bin 946 dekar tarla, 705 bin 158 dekar çayır ve mera, 96 bin 367 dekar bahçesi bulunuyor. TİGEM arazilerinin 242 bin 207 dekarı ise sulak alan.

Kaynak:Referansgazetesi

Yorumlar

  • Henüz hiç yorum yok
Yorum yapmak için oturum açın