Son Güncelleme:Cuma, 03 May 2013

Devlet Elindeki Toprağı Dağıtıyor

hazinearazisi.jpgHazine arazileri yoksula dağıtılacak .Teröre karşı çok kapsamlı mücadele başlatan hükümet, Doğu ve Güneydoğu'ya yönelik eylem planı üzerindeki çalışmalarını yoğunlaştırdı Bölgeye yönelik açılım paketinin en önemli ayağını ise 'toprak reformu' oluşturuyor.

Buna göre bölgedeki Hazine arazilerinin topraksız yoksul ailelere dağıtılması gündemde. Eylem planı, toprak reformunun yanı sıra geçici koy korucularının özlük haklarının iyileştirilmesinden 'mele' adıyla bilinen Hizbullah ve PKK'nın kontrolündeki gayri resmi imamların tasfiye edilerek, yerlerine resmi imamların atanmasına kadar birçok alanda düzenlemeyi kapsıyor.

Son dönemde artan terör olaylarına karşı çok yönlü mücadele başlatan hükümet, bölgeye yönelik açılım paketini gündemine aldı. 60'a yakın kurum ve kuruluş, bölgeye yönelik atılması gereken adımları ve önerileri içeren raporlarını Başbakanlık'a sundu. Bölgeye yönelik somut adımların yer aldığı eylem planında topraksız yoksul bölge halkına Hazine toprağı dağıtılmasından geçici köy korucularının özlük haklarının iyileştirilmesine, 'mele' adıyla anılan gayri resmi imamların tasfiye edilerek yerlerine resmi imamların atanmasına kadar bir dizi düzenleme yer alıyor. Başbakanlık'a sunulan raporların 5 Aralık'ta gerçekleştirilen Terörle Mücadele Yüksek Kurulu'nda da değerlendirildiği öğrenildi.

Bölgeye yönelik açılım paketinin en önemli ayağını 'toprak reformu' oluşturuyor. Tarım Bakanlığı tarafından sunulan raporda, topraksız yoksul ailelere Hazine arazisinden dağıtım yapılması yönünde hazırlık yapıldığı bildirildi. Taslağa göre toprağı olmayan, geliri bulunmayan yoksul bölge ailelerine Hazine arazisi dağıtılarak, tarla yapmalarına imkan sağlanacak. Ancak bu dağıtımın 'ücretsiz', 'belli bir bedel karşılığı' ya da sadece 'kullanım hakkı verilmesi' şeklinde mi olacağı yönündeki çalışmalar
sürdürülüyor.

Bu konuda ise Tarım Bakanlığı'nın yerine kurulacak olan Tarım ve Gıda Bakanlığı'na bağlı Kırsal Kalkınma Genel Müdürlüğü'nün yetkili olması bekleniyor.
Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından Başbakanlık'a sunulan raporda da, bölgede 'mele' adıyla bilinen ve Hizbullah-PKK gibi örgütlerin etkisinde kalmakla itham edilen medrese eğitimi almış kişilerin yerine Diyanet İşleri Başkanlığı'nın görevlendirdiği resmi imamların işbaşı yapması için çalışmaların hızla sürdüğüne dikkat çekildi. Diyanet raporunda, son 1 yıl içerisinde 3 bine yakın kadrolu ve sözleşmeli imam, müezzin, kayyım, Kuran Kursu eğitmeninin bölgeye gönderildiği bildirildi. Bu konuda açığın önemli oranda kapandığına dikkat çekilen raporda, hedefin imamsız cami bırakmamak olduğu vurgulandı.

Milli Eğitim Bakanlığı da, bölgeye yönelik faaliyet raporunu sundu. Buna göre bölgede görev alacak öğretmenlerin tümü 'Çevreye Uyum Semineri' adı altında kurslardan geçti. Öğretmenler, bölge insanının gelenek-görenekleri, yaşam tarzı, yemek alışkanlıkları, sosyal dokusu gibi konularda genel bilgi edinmiş oldu. Bakanlık, ülke genelinde uyguladığı başarılı ama yoksul öğrenciye bedava dershane uygulamasının kapsamını genişletti. Bu konudaki yüzde 2 olan kontenjanı yüzde 3'e çıkaran bakanlık, kontenjan ağırlıklı olarak bölgede kullanılacak.

Enerji ve İçişleri temsilcileri de, 'terör örgütlerine finans kaynağı olduğu' belirtilen akaryakıt kaçakçılığıyla yaptıkları mücadele konusundaki raporlarını Başbakanlık'a sundu. Buna göre özellikle son 1 yıl içerisinde yapılan mücadelede akaryakıt kaçakçılığında gözle görülür azalma kendini gösterdi.

İçişleri Bakanlığı ve Jandarma Genel Komutanlığı, geçici köy korucularının özlük haklarının iyileştirilmesi gerektiği yönünde rapor sundu. Korucuların durumunun 5 Aralık'taki TMYK'da ele alındığı bildirildi. Jandarma temsilcileri, bölgede görev yapan Jandarma Komando Birlikleri'nin güçlendirildiği yönünde rapor verdi.
Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü ise, bölge gençlerini yurt genelinde faaliyette bulunan gençlik kamplarına gönderecek. Burada gençler arası kaynaşma sağlanacak. Yine bölgede okuyan çocuklara milli ruhu güçlendirmek amacıyla Çanakkale, Dumlupınar, Anıtkabir ziyaretleri öngörülüyor.

Sağlık Bakanlığı da yaptıkları faaliyetleri rapor halinde Başbakanlık'a sundu. Buna göre gezici sağlık araçlarıyla Ağustos sonu itibariyle 1 milyon 200 bin kişi sağlık taramasından geçirildi. 14 bin kişiye de, gezici araçlarda hafif tıbbi müdahalede bulunuldu.

http://www.aktifhaber.com/

Yorumlar

  • Henüz hiç yorum yok
Yorum yapmak için oturum açın