Son Güncelleme:Cuma, 03 May 2013

Danışmanla çalışan üreticiye 225 TL

tdansman.jpgTarım ve Köyişleri Bakanlığı tarımsal danışman çalıştıran üreticilere 225 TL destek veriyor. Bu destek ile hem tarımsal danışmanları yaygınlaştırmak hem de bilinçsiz gübre ve zirai ilaç kullanımının önüne geçmek hedefleniyor.

Antalya'nın Alanya ilçesi Tarım İlçe Müdürü Umut Olgun, arazisinde tarımsal danışmanla çalışan üreticilerin bakanlık tarafından desteklendiğini söyledi. Bu destekten çoğu üreticinin haberi olmadığını belirten Olgun, çiftçileri bilgilendirici çalışmalara ağırlık verilmesi gerektiğine işaret etti.

Bazı çiftçilerin çok fazla kimyevi gübre ve zirai ilaç kullanarak hem ürüne zarar verdiğini hem de ekonomik olarak maliyeti yükselttiklerini anlatan Olgun, tarımsal danışman sayesinde bu tür olumsuz durumların önüne geçildiğinin altını çizdi.

225 TL destekleme ile bakanlığın arazilerde hem tarımsal danışmanları yaygınlaştırmayı hem de bilinçsiz gübre ve zirai ilaç kullanımının önüne geçmeyi amaçladığını anlatan Olgun, arazisinde, bakanlık tarafından yetki belgesi verilmiş danışman ile çalışan çiftçilerin makbuzlarıyla birlikte Tarım İl ve İlçe Müdürlüklerine başvurarak desteklemelerini alabileceklerini belirtti.


MAZOT VE GÜBRE DESTEĞİ İÇİN BAŞVURULAR 4 ARALIK'TA SONA ERECEK

Tarım sektörü ve kırsal alanın kalkınması amacıyla Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından üreticilere verilen mazot ve kimyevi gübre desteğinin 4 Aralık'ta sona ereceğini dile getiren Tarım İlçe Müdürü Olgun, geçen yıl dönüm başına 7 TL olan mazot ve kimyevi gübre desteğinin bu yıl henüz açıklanmadığını kaydetti. Şu ana kadar desteğe ilginin memnuniyet verici olduğunu aktaran Olgun, verilecek olan desteğin başvurulara göre Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından ilerleyen günlerde açıklanacağını belirtti.

Üreticilere toprak analiz desteği olarak 2,5 TL ödeneceğini dile getiren Olgun, verilen desteklerde toprak verimliliğinin artırılmasının amaçlandığının altını çizdi. Toprak analizi sayesinde üreticinin hem toprağının yapısını bileceğini hem de toprağa uygun gübre kullanacağını aktaran Olgun, analizin üründe kalite artışına da vesile olacağına işaret etti. Üretimde verimliliğin artırılması amacıyla, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından uygulamaya konulan projeleri sağlıklı bir şekilde yürütüyoruz." dedi.

ANALİZ YAPTIRMAYANLAR, GÜBRE DESTEĞİ ALAMAYACAK

50 dönüm ve üzerinde tek parça arazisi olanların toprak analizlerini yaptırmalarının zorunlu olduğunu hatırlatan Olgun, analiz yapmayanların kimyevi gübre desteği almayacaklarını vurguladı.

Toprak analizi yaptırmayanların sadece mazot desteği alacağını dile getiren Olgun, 50 dönümden daha küçük arazileri olanların toprak analizi yaptırma zorunluluğu bulunmadığını aktardı. Toprak analizi yaptırmalarının çiftçilerin yararına olacağına inanan Olgun, analiz konusunda üreticileri daha duyarlı olmaya davet etti.

Kaynak: Cihan Haber Ajansı

Yorumlar (12)

Önceki Yorumları Yükle
  • tarım bir şey yapmaz. bunu insanın kendi yapması lazım. çiftçiyi sen bilgilendireceksin. tabi ki senin de bu konuda bilgili olman gerekiyo

    0 Beğen
  • Gazipaşa Tarım İlçe Müdürü Hasan Aslan, tarımsal danışmanlarla çalışan çiftçilere verilen destek başvuru süresinin 30 Ekim 2009 tarihine kadar uzatıldığını açıkladı. Zirai danışmanlarla çalışan her çiftçiye 225 TL danışmanlık desteği veriliyor.

    sözleşme yapacak ve sözleşme bedelinin aylık 225 TL'sini ise Tarım Bakanlığı üstlenecek. Üstlenilecek rakamın toplam sözleşme bedelinin üçte biri veya yarısı düzeyinde olması öngörülüyor. Danışmanlar, tohumun toprağa atılmasından hasat dönemine kadar tüm üretimi kontrol altında tutmak, kimyasalları en alt düzeyde tutmakla yükümlü olacak. Ürüne danışman kaynaklı zarar gelmesi durumunda ise, bu tutar danışmandan tahsil edilecek. Tarım Bakanlığı tüm Türkiye'de uygulayacağı projeye bu yıl için 25 milyon TL ayırdı. Sertifikalı tarım danışmanları projesi, tüm Türkiye'de uygulamaya girdi. Halen 2 bin 500 kişi sertifikalı tarım danışmanlığı yapmaya, katıldıkları programlar sonrasında aldıkları belgelerle hak kazandı. Bakanlık söz konusu kişilerin çiftçiler ve tarımsal işletmelere sürekli olarak danışmanlık yapması için de 25 milyon TL'lik bir bütçeyi ayırdı. Buna göre, tüm Türkiye'de tarımla ilgilenen çiftçiler ve işletmeler söz konusu danışmanlarla hizmet sözleşmesi imzalayacak. Bu sözleşmenin bir örneğini Tarım Bakanlığı'na ilettiklerinde ise, 225 TL'lik bir destekten yararlanabilecekler. 225 TL'lik desteğin sözleşme bedelininin üçte biri veya yarısı düzeyinde olması öngörülüyor.

    HASATA KADAR KONTROLLÜ TARIM

    Bu yolla danışmanlar üreticinin ürününü tohum aşamasından hasata kadar aşama aşama kontrol edecek, kimyasal ürün kullanımını da denetleyecek. Sözleşme hükümleri gereğince ürüne danışman kaynaklı bir zarar gelmesi durumunda ise, bu zarar danışmandan temin edilecek. Projenin tüm Türkiye'de uygulanması hedefleniyor. Konuyla ilgili bilgi veren Tarım Bakanlığı yetkilisi de, uygulamanın tarımsal üretim için çok önemli olduğunu belirtirken, "Yarı paralı aile hekimliğini tarıma da getirmiş oluyoruz. Artık daha güvenli üretim yapmanın yolu açılacak" diye konuştu.

    0 Beğen
  • benceee gayet bilgili ziraat muhendisleri yetisiyor.kotumser bakmamak lazim

    0 Beğen
  • bencede bu proje tarım açısından çok iyi oldu.hem baya bir mühendis çalışıcak hem de çiftçi kazanacak.

    0 Beğen
  • yıllardır beklenen bir yöntem hem çiftçimizin masrafları düşecek hemde ziraat mühendislerine çok önemli iş imkanları sağlanmış olacaktır....artık piyasalarda yeni bilgi yarışmaları rekabeti olacaktır. . . . kendini yetiştiren her zaman kazanmıştır ve de kazanmaktadır saygılarımla . . . .

    0 Beğen
  • bu destekler sadece antalya için mi geçerli yoksa tüm türkiye de aynı mı?????

    0 Beğen
  • arkadaslar, bu kanun ile danısman bulunduran işletmeler (çiftçiler) yılda sadece bir defaya mahsus olmak üzere 225 tl alacaklar. peki ya danışman bu olaydan ne kadare para kazanacak??? bilgisi olan bir arkadas lütfen cevap versin...

    0 Beğen
  • Tarımsal Danışmanlık yönetmeliğini okudum. Eğitime katılacağım. Yönetmeliğe göre çiftci bazında masraf baya var. Çiftciye 225 lira destek veriliyor. Danışmanın kazancı ne olacak? Acaba çiftciye destek artacakmı? Bu proje teoride doğru olduğuna katılıyorum ama uygulamada nasıl olacak? Bu sorularıma cevap verecek arkadaşlarıma şimdiden teşşekkür ederim....

    0 Beğen
  • danışmanlr kimlerden olur? zirat müh. miorman müh. mi kimler yetkili?düşünce çok iyi.elbet bunca eğitim almış insanlar varken deneme yolu ile çalışmak ekonomik ve zaman kaybı olur.

    0 Beğen
  • Tarımda verilen desteklemeler bence akdeniz bölgesinde tarımla uğraşan çiftçiler için çok komik bir rakam.Çünki bizler seracılık ve açık muz yetiştiriciliği yaparak ekonomiye hiçte küçümsenemeyecek kadar bir katkımız var.Hükümetlerin bizlere verdiği desteklemeler bence göstermelik reel değil şahsen ben bu desteklemeyi almaya uğraşmam bile.Bu düzenlemenin revize edilmesi yetiştirilen ürünün ekonomik değerine göre yeniden düzenlenmesi gerekli.KALDIKİ BİZLERİN elinde 100-200 dönümlük araziler yok.

    0 Beğen
Yorum yapmak için oturum açın