Son Güncelleme:Cuma, 03 May 2013

Bu yıl mısır üretimi 5 milyon ton olacak

misirfiyat.jpgBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı Vahit Kirişçi, bu yılki mısır üretiminin 5 milyon tona yakın olmasının beklendiğini söyledi.

Kirişçi, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Adana Şubesi'nin düzenlediği etkinlikte yaptığı konuşmada, Çukurova'da yüzde 50'nin üzerinde üretimi yapılan mısırın tahıl grubunda önemli bir yer işgal ettiğini belirtti.

Mısırın, Türkiye'de yüzde 80 yem, yüzde 20 nişasta sektöründe değerlendirildiğini ifade eden Kirişçi, genel olarak ülkenin bu ürüne 3,5 milyon ton civarında ihtiyaç duyduğunu, bu yılki mısır üretiminin 5 milyon tona yakın olmasının beklendiğini bildirdi.

MÜSİAD Adana Şube Başkanı Bilal Nadir Gök de, cari açığın düşürülmesi için ihracatın artırılması ve ithalatın kontrol altına alınmasının şart olduğunu, ayrıca istikrarı bozucu hareketlerden kaçınılması gerektiğini kaydetti. Cari açığın en büyük nedeninin petrol fiyatları olduğunu anlatan Gök, şöyle konuştu:

"Son bir iki ayda petrol fiyatlarında düşme yaşandı. Eğer bu devam ederse o zaman cari açıkta da belirgin bir düşme olabilir. Burada önemli olan ihracatın artırılmasıdır. İhracatı artırmaya devam etmeliyiz. 2002'de 30 milyar dolar ihracat rakamını 130 milyar dolara çıkarttık. Bu rakamı daha da artırmamız gerekiyor. İhracatı artırmanın yanında ithalatı da bir şekilde kontrol altına almalıyız."

İnsan hakları ve çevre standartları oldukça düşük Çin ve Hindistan gibi ucuz üretim üslerinin, Türkiye'nin geleneksel sanayi sektörlerini olumsuz yönde etkilediğini belirten Gök, bu durumun da üretim, istihdam ve gelir kayıplarına yol açtığını ifade etti.

Kaynak:Dünya Gazetesi

Yorumlar

  • Henüz hiç yorum yok
Yorum yapmak için oturum açın