Son Güncelleme:Cuma, 03 May 2013

Bölgede kuraklık endişesi başladı

kuraklik-tehlikesi.jpgDoğu ve Güneydoğuanadolu bölgesinde geçen yıl kuraklık nedeniyle ürünleri tarlada kalan çiftçiler, bu yıl da yeterli yağış olmadığı için kara kara düşünmeye başladı. Özellikle Şanlıurfa`da filizlenen ekinler sararmaya başlarken, çiftçiler, Harran ve Akçakale dışındaki ilçelerin GAP Projesi`nden yararlanmamasına tepki gösteriyor.

Hükümetin çiftçileri desteklemesi gerektiğini belirten Şanlıurfa Ziraat Mühendisleri Odası(ZMO) Başkanı Abdullah Melik, çiftçilerin borç bataklığına sürüklendiğini söyledi.

Şanlıurfa`da 3 milyon hektar ekili alanın yüzde 80`ninde sulama sistemi olmazken, sonbahar ve kış mevsiminin kurak geçmesiyle birlikte filizlenen ekinler şimdiden sararmaya başladı. Kimseden destek görmediklerini söyleyen Şanlıurfalı çiftçiler, AKP Hükümeti`ni suçluyor. Çiftçilerden Şehmuz Gülen, Viranşehir`de sulama sisteminin olmaması nedeniyle 600 dönüm tarlasına buğday ve arpa ekmek zorunda kaldığını ifade ederek, geçen yıl yaşanan kuraklığın tekrardan yaşanacağından endişe duyduğunu belirterek, yeşeren ekinlerin sarardığını söyledi. GAP Projesi kapsamında olmalarına rağmen seçim malzemesi dışına çıkmadığını söyleyen Gülen, `Geçen yıl bölgede yaşanan kuraklık nedeniyle 100 bin TL zarar ettik. Bu yıl borçlarımızı öderiz umuduyla tekrardan tarlalarımıza ekin attık, ancak bu yıl da yağış yok. Eğer bir ay daha böyle kuraklık devam ederse tefeciler çiftçileri talan edecek. Çünkü tohum, gübre ve mazotu faizle almışız, başka hiçbir seçeneğimiz kalmamıştı` diye konuştu.

`Bazı bölgelere su veriliyor!`

Harran ve Akçakale dışında diğer ilçelere tarım için su verilmediğini söyleyen çiftçi Mehmet Yavuz, Bölge`de sistem partilerinin hizmetinde olmayan ilçelere suyun bilinçli götürülmediğini belirterek, sulama sisteminin yapılmadığını ve bu yılda yağışın olmaması nedeniyle ekinlerin sarardığını kaydetti. Yavuz, `Baraj yanı başımızda, ancak biz kuraklıktan kırıldık. Harran ve Akçakale dışında diğer ilçelere her nedense seçim döneminde su vaadinde bulunuyorlar, en son AKP`de sulama sistemini tüm bölgede faaliyete geçireceğini sözünü vererek oy topladı. AKP İktidarının üzerinden tam 7 yıl geçti hiçbir icraatını görmüş değiliz. Urfa`nın en büyük geliri tarımcılıktır. Bu kadar verimli arazilerimiz var fakat sulama olmadığı için şimdiden ekinlerimiz sararmaya başladı` dedi.

`Bu yılda kuraklık olsa çiftçiliği bırakacağım`

Çiftçilerden Ramazan Gezici, faizle borç para alarak 400 dönüm araziyi ektiğini ifade ederek, bu yıl tekrardan kuraklık yaşanacağı endişesine kapıldıklarını söyledi. Geçen yıldan 40 bin TL borcu kaldığını, bu yıl ise 50 bin TL daha borç para aldığını ifade eden Gezici, şöyle konuştu: `Eğer bu yılda geçen yıl gibi ekinleri tarladan kaldıramasak artık çiftçiliği bırakacağız çünkü bu riski hiçbir çiftçi göze alamaz. Damlama sistemi yapılacağı söyleniyor, o da AKP`li olan bölgelerde tek hayata geçiriliyor.` Hububat ile gübre fiyatlarının yüksek olması nedeniyle çiftçilerin tarlaları traktör ve evlerini satarak tarlalarını sürdüğünü ifade eden Gezici, `Hububatın kilosu 1,5 TL, mercimeğin kilosu ise 3 TL. Çiftçilerin yüz binlerce TL borcu var. Gübre fiyatı yüzde 200 zamlandı. Mazot ha keza bu durumda. Gelecek yıl bölgede daha büyük bir kriz yaşanacağını şimdiden görebiliyoruz` diye konuştu.

`Kuraklık rantı`

Viranşehir Hububatçılar çarşısında esnaflık yapan İsmail Tunç, çiftçilerin tefecilerinin insafına bırakıldığını belirterek, Bölge`de yaşanan kuraklıktan AKP`nin rant elde ettiğini söyledi. Tunç, `Başbakan Erdoğan`75 Kürt milletvekilim var` diyor. Milletvekilleri, bizim üzerimizden siyaset yapıyorlar. AKP milletvekilleri ellerini vicdanlarına koyarak bölge sorunlarına el atmalı. AKP yaşanan kuraklığı siyasi malzeme olarak kullandı bunu tekrardan yapacak` dedi.

`Üretici tarlasını ekemeyecektir`

Şanlıurfa Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Abdullah Melik, hükümettin ve yetkililerin tarımın daha iyi bir seviyeye gelmesi için acil önlemler almaları gerektiğini kaydederek, geçen yıl yaşanan kuraklığın bu yıl da yaşanması takdirde çiftçilerin iflas edeceklerine dikkat çekti. Melik, `Çünkü bu maliyetler ile çiftçilik yapmak oldukça zor bir hal almıştır. Bu yılda kuraklık yaşandığı takdirde üretici artık tarlasını ekemeyecektir. Bu da Türkiye`de rekolte düşüklüğüne sebep olacaktır. Ülkeyi diğer alanlarda olduğu gibi tarım alanında daha da dış ülkelere bağımlı hale getirecektir. Çiftçilerin sadece Ziraat Bankası`na borcu bulunmamaktadır. Aynı zamanda özel bankalardan da kredi çekmişlerdir. Hükümettin özel bankalarla devreye geçerek, faizsiz bir yıl borçlarının ertelemesini sağlaması gerekmektedir. Nasıl ki devlet gemi filosu olan armatörlere ve özel havayolu şirketlerine mazot ve benzinde süspanse ediyorsa çiftçiyi de mazot ve gübrede yüzde 50 süspanse etmelidir` diye konuştu.(DİHA)

Kaynak: Ajansdogu.com

Yorumlar

  • Henüz hiç yorum yok
Yorum yapmak için oturum açın