Son Güncelleme:Cuma, 03 May 2013

Bilgi veren çiftçiye ekstra destek

cifci_destek.jpgAB'nin tarım desteklerinin etkisini belirlemek üzere uyguladığı ''Çiftlik Muhasebe Veri Ağı (ÇMVA)'' projesi, Türkiye'de de uygulanmaya başlanıyor. Projeye katılacak çiftçiye, bu yıl 150 YTL, gelecek yıl 300 YTL destek verilecek.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı yetkililerinden edinilen bilgiye göre, AB'ye uyum kapsamında uygulanan tarım desteklerinin etkisini ve tarım işletmelerinin genel durumunu belirlemek üzere, geçen yıl AB desteği ile ÇMVA projesi adı altında ''eşleştirme'' projesi başlatıldı. Eşleştirme ortağı olarak Danimarka seçilirken, AB, altyapının tamamlanması için projeye 1 milyon 240 bin avro destek sağladı. Altyapı çalışmaları bu yıl sonunda bitecek proje kapsamında, ilk aşamada, pilot uygulama yapılacak 9 il belirlenerek, çiftçilere tanıtım çalışmaları yapıldı. İller belirlenirken, Türkiye'deki tarımsal üretimi temsil edebilecek coğrafi bölgeler dikkate alındı.

Pilot iller olarak seçilen Adana, Bursa, Erzurum, Giresun, İzmir, Konya, Nevşehir, Şanlıurfa ve Tekirdağ'da, çiftçilere yönelik yapılan tanıtım toplantılarından sonra katılım için başvuran çiftçilerden 400'ü, pilot uygulama kapsamına alındı. Bu çiftçilerin mevcut durumunun saptanması için geniş kapsamlı anketler yapılarak, bunlar sisteme işlendi.

Bu çiftçiler artık, 2009 yılından itibaren ne kadar gübre, ilaç, tohum aldığı, kaç işçi çalıştırdığı, bunlara ne kadar harcama yaptığı, ne kadar ürün sattığı, ne gelir elde ettiği, yatırım yapıp yapmadığı, girdi ve ürün alım ve satım fiyatları, bitkisel ve hayvansal üretim miktarları, arazi varlığı gibi işletmeleri ile ilgili her türlü veriyi, dağıtılacak işletme kayıt defterine yazacak. Çiftçiler, faaliyetlerine ilişkin her türlü fatura, makbuz, fiş vb. belgeyi koruyacak. Bu çiftçilerle ayrıca, gelecek yılın mart ayında tekrar anket yapılarak, işletmeleri ile ilgili 2008 yılına ilişkin veriler toplanacak. 2009 yılına ilişkin veriler ise 2010 yılının ilk çeyreğinde yapılacak anketlerle derlenecek. Böylece, işletmelerin genel ekonomik durumu belirlenecek.

Tamamen gönüllülük esasına dayanan proje kapsamında derlenen bilgiler, gizli tutulacak ve hiç bir şekilde üçüncü kurum ve kuruluşlar ile paylaşılmayacak, açıklanmayacak, vergilendirme amacıyla veya hukuki delil olarak kullanılamayacak.


-2014'DE HEDEF 12 BİN İŞLETME-


Tarım sektörünün geliştirilmesine yönelik politikaların oluşturulması için sektörle ilgili ayrıntılı, güvenilir ve güncel bilgilerin toplanması büyük önem taşıyor. AB bu amaçla, 1965 yılından beri 80 bin işletmeden veri topluyor.

Türkiye de, aynı amaçla 400 işletmede başlattığı veri toplama işini, 2011'de bin işletmeye, 2014'te 12 bin işletmeye yaygınlaştıracak. Veri toplanan il sayısı ise 9'dan, 2011'de Malatya ve Samsun'un eklenmesi ile 11'e çıkarılacak. Bu 11 il, aynı zamanda çevredeki illerdeki çiftlikler açısından merkezi il görevi üstlenecek ve proje Türkiye geneline yaygınlaştırılmış olacak.

ÇMVA projesi, çiftçiler açısından ek bir maliyet getirmemekle birlikte, katılımı sağlamak amacıyla destek uygulanacak. Sisteme katılan çiftçilere, bu yıl için 150 YTL, gelecek yıl için 300 YTL ödeme yapılacak. Ödemeler için bütçeye 60 bin YTL ödenek konurken, ödemelerin yılbaşında yapılabileceği kaydediliyor.

Çiftçilere ayrıca, istemeleri halinde, tarımsal faaliyetlerine ilişkin ekonomik rapor verilecek. Çiftçi, tarımsal üretiminin karlı yanlarını veya sorunlu yanlarını analiz edebilecek.


-İLERİ AŞAMALARDA PROJE DEVREDİLECEK-


Proje hakkında bilgi veren Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı Bilgi sistemleri ve Değerlendirme Dairesi Başkanı H. Gazi Kaya, AB'nin Polonya ve İtalya'da 12 bin, Fransa'da 7 bin 500 işletmeden veri topladığını belirterek, Türkiye'nin tarımsal yapısı dikkate alınarak, 2014 yılı için 12 bin işletmeden veri toplanmasının öngörüldüğünü söyledi. Toplanan bu verilerin, Türkiye AB'ye tam üye olana kadar AB'ye gönderilmeyeceğini, ancak tam üyelikten sonra bu verilerin AB ile paylaşılacağını anlatan Kaya, ancak, projenin doğru yürütülüp yürütülmediğinin test edilmesi açısından, sadece 10 anketin AB'ye verileceğini kaydetti.

Kaya, ÇMVA kapsamında derlenecek bilgilerle, ürünlerin üretim maliyetlerinin de gerçekçi bir şekilde belirleneceğini belirterek, bunların hem tarımsal desteklerin belirlenmesi hem de çiftçilerin yönlendirilmesi açısından önem taşıdığını vurguladı.

Proje kapsamında TÜİK, TZOB, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği ile de işbirliği yapılıyor.

Kaya, ÇMVA projesinin, ileri aşamalarda, özel sektöre, sivil toplum kuruluşları veya tarım örgütlerine devredilmesinin de planlandığını açıkladı.

Kaynak: konhaber.com

Yorumlar (5)

  • her şey zaten ortada değilmi ne gerek var bunlara güya çiftiyi düşünyolar gibi görüncekler kimi kandıryosunuz çiftçinin dostumu var:(

    0 Beğen
  • çiftçi düşünüluyo değilmi yok ya kimi kandıryosunuz

    0 Beğen
  • Çiftçileri alay konusu yaptılar hayret birşey ya 300 ytl yardımmış! Kesin o 300 ytl yi almak için kaç para ödemek gerekiyordur.

    0 Beğen
  • kayıt altına almakla ne amaçlanıyor.düzgün giden işler saptanarak hala türk tarımını nasıl ayakta kaldığını tespit edip bitirici darbeyimi vuracak avrupalı.

    0 Beğen
  • çiftçilerin hali zaten ortada buna ne gerek var.2 banka var oralardaki kredi borçlarına baksınlar zaten cıkar ortaya.

    0 Beğen
Yorum yapmak için oturum açın