Son Güncelleme:Cuma, 03 May 2013

Bakan Eker: Tarımsal üretim 6 yılde yüzde 127 arttı

mehdi_eker2.jpgTarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, 6 yılda tarımsal üretimin 22 milyar dolardan 50 milyar dolara çıktığını belirterek, tarımda ihracatın 4 milyar dolardan 10 milyar dolara ulaştığını kaydetti.

"Eskiden Türkiye kullandığı mısırın yarısını ithal ediyordu. Şimdi ihtiyacımız olan mısırın yüzde 90ını kendimiz üretiyoruz." diyen Bakan Eker, 2002 yılında çiftçiye verilen toplam desteklemenin ise sadece 1.8 milyar YTL olduğunu hatırlattı.Bakan Eker şöyle devam etti: "Bizim sadece bu yıl verdiğimiz destek 5,5 milyar YTL. 6 yılda tarımsal üretim yüzde 127 artarak, 22 milyar dolardan 50 milyar dolara çıktı. Tarımda ihracat 4 milyar dolardan 10 milyar dolara ulaştı. 2002 yılında 350bin ton çeltik üretimimiz vardı. Bu yıl 734 bin ton çeltik ürettik. Sözkonusu artışlar uygulanan çalışmalarla tarım politikalarıyla oldu.
2002 yılında çifçiye verilen prim sıfır. Ekilen ürünlere 2008 yılında 6 milyar YTL prim verildi."

Meyve bahçesi tesis edeceklere hibe desteği verilecek
Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, gerekli şartları yerine getirerek meyve bahçesi tesis edecek çiftçilere Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından yatırım maliyetlerinin yarısı karşılanacak şekilde destekleme verileceğini söyledi. Kurulacakları tesisin 10 dekarın altında olmaması ve sertifikalı fidan kullanılması şartlarını karşılayan tüm çiftçilerin bu destekten faydalanabileceğinin altını çizen Bakan Eker, "Bahçesine kuracağı sistemler için yüzde 50 hibe veriyoruz. Bahçesini fileyle kapatırsa yüzde 50 hibe veriyoruz. Bahçesini sigortalatırsa yarısını karşılıyoruz. Bunlar kredi değil, borç değil. Hibe veriyoruz. Ortak değiliz, sermayenin yarısını hibe ediyoruz. Kazanacağın para senin. Tarım gelişsin, çiftçinin cebine daha çok para girsin diye yapıyoruz." dedi. Tarımın olmadığı bir dünyada sağlıktan bahsetmenin mümkün olmayacağına vurgu yapan Bakan Eker; "Çünkü hayat için gerekli olan enerji kaynağı tarımda. İnsanlar yeni yüzyılda 4x4 araçlarının depolarını doldurmak için bile tarıma ihtiyaç duydukların anlamaya başladılar' dedi.

Tarım konusunda gerekli olan 12 temel kanunu çıkardıklarını belirten Bakan Eker, gerekli mevzuat değişikliklerini yaptıklarını söyledi.
Bakan Eker, doğrudan gelir desteği, tarımsal üretimde prim sistemi, kırsal alanda üretimin modernleşmesi için daha yüksek teknolojinin temini, alt yapı çalışmaları, sertifikalı tohum ve benzeri bir çok destekleme konusunda sıfır faizli ya da hibe şeklinde destekler verdiklerini anlattı.

Yorumlar

  • Henüz hiç yorum yok
Yorum yapmak için oturum açın