Son Güncelleme:Cuma, 03 May 2013

Artık hayvancılık da ihtisas işi

hayvancilik_sanayi.jpgHayvancılık sektöründe, bir çeşit ''üretim çiftliği'' mahiyetinde yapılanmayı ve geleneksel metotlardan, modern uygulamalara geçişi öngören ''''(HİOSB) kurulmasına ilişkin, ilk pilot uygulama Amasya-Suluova'da başlıyor

Şimdiye kadar, sadece sanayi sektöründe Organize Sanayi Bölgeleri (OSB) ihdası üzerinde çalışan Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, yeni stratejisinde, artık diğer sektörler için de, bu tür bölgelerin kurulmasına öncülük edecek.

A.A muhabirinin edindiği bilgiye göre, Türkiye'de bir anlamda ilk örnek olacak Amasya-Suluova Hayvancılık İhtisas Sanayi Bölgesi'nin kurulmasına ilişkin ihale tamamlandı. Proje keşif bedeli 12 milyon 265 YTL olarak belirlendi ve ihaleyi Kaçkar İnşaat aldı. Ağustos ayında temeli atılacak olan, 90 hektar alana kurulacak olan bölgede, 21 ahır ve 15 adet sanayi parseli bulunacak.

Toplam 10 bin 200 civarında büyükbaş hayvan barındıracak olan Amasya-Suluova bölgesinde, ayrıca, 123 dönümlük arazi üzerine Karantina Merkezi kurulacak. Suluova ilçesi içinde ahır kirliliğini ortadan kaldıracak olan besi organize sanayi bölgesinin 2009 yılı kasım ayında bitirilmesi bekleniyor.

Bu arada, hayvansal atıklarda değerlendirilecek. TÜBİTAK'ın bu amaçla, kendi kaynaklarıyla, İstanbul Teknik ve Gazi Osman Üniversitesi desteğiyle, hayvansal atıkların değerlendirilmesi için 2 milyon YTL değerinde proje hazırlığı içine girdiği öğrenildi.

Öte yandan, hayvancılık ihtisas bölgelerinde, aynı zamanda kesim işleminin de yapılacağı entegre tesisler bulunacak. Ahırlar, modern tesisler şeklinde inşa edilecek, sadece besicilik değil, aynı zamanda sütün üretime dönüştüğü tesisler yapılacak. Bu bölgelerde beslenen hayvanların tüm ürünleri, tüketicilere paketlenmiş olarak gönderilecek.

Ahırların en az 50 baş hayvandan başlayacağı ifade edilirken, şehirler ve ilçeler içinde yer alan ahırların, daha modern, sağlıklı ve entegre bir ortamda toplulaştırılmış olacağı belirtildi.

SIRADA BAŞKA İLLERDE VAR

Sanayi ve Ticaret Bakanlığının OSD'leri çeşitlendirme ve ihtisaslaştırma programı çerçevesinde Amasya-Suluova projesini çok önemsediği, buradan elde edilecek başarının, diğer bölgeler için örnek oluşturacağı kaydedildi. Bakanlık, 2012 yılına kadar yaklaşık 70 OSB'yi hizmete sokmayı hedeflerken, Gaziantep'te 460 hektar alanda proje tutarı 48 milyon YTL olan hayvancılık ihtisas bölgesi 2012 yılında tamamlanacak. Ankara-Çubuk'ta 261 hektar alanda 27,9 milyon YTL proje tutarlı bölge 2010, Eskişehir-Beylikova ile Erzurum merkezde 70 hektar üzerine 7,3 milyon YTL tutarındaki bölgeler de yine 2012 yılında tamamlanacak.

Bu arada, bu illerde yapılacak organize sanayi bölgelerinin bir kısmı için arazi tespit çalışmalarına başlandı. Söz konusu bölgeler için Tarım ve Köyişleri Bakanlığı onay verirken, Ziraat Bankası ise finansman işini yüklenecek.

http://www.ekoyol.com

Yorumlar

  • Henüz hiç yorum yok
Yorum yapmak için oturum açın