Son Güncelleme:Cuma, 03 May 2013

Ağaçta yetiştirilen patlıcan rağbet gördü,

agac_patlican.jpgFethiye'li, çiftçilerin yeni gözdesi ağaçta yetiştirilen patlıcan oldu. Henüz deneme aşamasında olan patlıcan ağacından 5 yıl boyunca ürün alınabiliyor. Maliyetini düşürdükleri ürünlerinin daha da değerlendiğini belirten çiftçiler, önümüzdeki yıl domateslerini de ağaçta yetiştirmeyi planlıyor.

 

Antalya'da dünyada ilk defa uygulanan patlıcan ağacı, Türkiye'deki endemik bitkilerden ıslah edilerek geliştirildi. Anaç olarak kullanılan solanacae bitkisinin üzerine hibrit patlıcan çeşidinin aşılanmasıyla başlanan ağaçta patlıcan yetiştirme devri, giderek yaygınlaşıyor. Fethiye'nin Kumluova Beldesindeki sera üreticileri, geliştirilen bu teknolojiye ayak uydurdu ve patlıcanlarını ağaçta yetiştirmeye başladı. Toprak zararlılarından etkilenmeyen yeni bitkinin, düşük sıcaklıklarda dahi yıl boyunca bol ve kaliteli ürün verdiği açıklandı. Fethiye'deki sera üreticilerinin patlıcan ağacı ile bu yıl ilk defa tanıştığını söyleyen Ziraat Mühendisi Saim Alkışçı, ağacının tamamen Türk mühendisleri tarafından geliştirildiğini anlattı. Yeni türün normal patlıcan fidelerinden çok farklı olduğunu anlatan Alkışçı, 5 yıl boyunca ürün verebilen bu ağaçların Fethiye genelinde ilk defa denendiğini açıkladı. Seracıların toprak zararlıları konusunda büyük sıkıntı çektiğini bu sıkıntının giderilmesi için de zirai ilaç kullandığını ifade eden Saim Alkışçı, 'Bu kimyasallar çiftçilerimize sağlık açısından olduğu kadar maddi açıdan da zararlar veriyor. Bu ağaç ile topraktan gelen zararlıların önüne geçiliyor. Ayrıca normal fidelerde dölleme için bambus arıları kullanılırken bu ağaçta buna da ihtiyaç duyulmuyor. Ağaç kendi kendini dölleyebiliyor. Bu çalışma sadece patlıcanla da sınırlı kalmamış. Domates üzerinde de uygulanmış. Fakat deneme aşamasında olduğu için henüz bunu yetiştiremiyoruz.' dedi.

Çiftçi Kadir Dalgıç da bir ağaçtan 5 yıl boyunca ürün almanın ve toprak zararlılarından kurtulmanın çiftçinin maliyetini düşürdüğünü dile getirdi. Dalgıç, 'Artık patlıcanlarımızı ağaçtan topluyoruz. İlk duyduğumuzda inanmadık. Ama yetiştirmeye başlayınca gerçek olduğunu gördük. Böyle giderse yakında fidanda patlıcan yetiştirecek kimse kalmayacak.' şeklinde konuştu. Bu yıl ilk defa yetiştirdiği patlıcan ağacının karşılığını topladığı patlıcanlarla alan üretici Yavuz Karaca ise, 'Bu patlıcanın çekirdeği yok. İlaç kullanmıyorsun. Arı kullanmadan kendini döllüyor. Patlıcanın lezzeti artıyor. İlk defa Kumluova'da ben denedim. Gerçekten Allah Türk mühendislerimizden razı olsun.' dedi.

Haberler.com

Yorumlar (6)

  • İşte bu arkadaşlar Türk Ziraatçıleri'nin başarısı. Gözümüzde büyüttüğümüz İsrail işte böyle başarılı çalışmalar ile gözden düşmeli

    0 Beğen
  • gurur duyulacak bir şey.

    0 Beğen
  • helal olsunn çok ii bi yöntem domateside aynı şekilde üretebilrlerse çok güzel olur

    0 Beğen
  • harika bir yöntem..dometeste başarı sağlanır inşallah

    0 Beğen
  • süper bir yöntem gerçekten çok zekice. bu durum bızlere daha yapılacak cok sey oldugunu gosterıyor umarım basarısı devam eder :)

    0 Beğen
  • darısı diğer sebze çeşitlerine.........

    0 Beğen
Yorum yapmak için oturum açın