Son Güncelleme:Cuma, 03 May 2013

AB'nin 919 bin euroluk tarım piyangosu Mersin'e vurdu

mersin.jpg Mersin, AB'nin 7. Çerçeve Programı kapsamındaki 'Bilgi Bölgeleri-Regions of Knowledge-ROK' programı ile dünya genelinde desteklediği 3 ilden birisi oldu. Tarım ve gıda sektöründe ürün katma değerini artırarak rekabetçiliğin geliştirilmesini hedefleyen ROK programı kapsamında Mersin Ticaret ve Sanayi Odası'nın (MTSO) hazırladığı projeyi destekleme kararı alan AB, 919 bin euroluk hibe desteği verecek.

MTSO Yönetim Kurulu Üyesi ve proje yetkilisi Hakan Sefa Çakır, proje kapsamına Mersin dışında İtalya'dan Emilia Romagna ve İspanya'dan Murcia bölgelerinin alındığını belirterek, "36 ay sonunda bölgelerin Ar-Ge ve inovasyon kapasiteleri genişletilecek. Bu 3 bölge arasında kümelenme ve işbirliği ağları geliştirilecek" dedi.
Çakır, tarım-gıda sektöründe paketlemenin ve sertifikalı ürünlerin giderek yaygınlaştığını hatırlatarak, projeyle birlikte Mersin çiftçisinin ve tarımının da değişeceğini belirtti.

Eski köye yenilikçi çiftçi getireceğiz
İşsizlik oranının yüksek olduğu Mersin'de nüfusun yüzde 58'inin geçimini tarımdan sağladığını anlatan Çakır, "Artık ürünlerimize karışan kimyasallar yüzünden ihracat kapılarından geri çevrilmek bir yana, en küçük tarım üreticimiz bile belgeli, teknolojik ve denetimli üretim yapmalı. Çiftçimizin gerektiğinde interneti kullanacağı, gerektiğinde ise sorumlu ve zorunlu denetim firmaları tarafından denetleneceği, ürününü reçeteyle satabileceği bir tarım yapmak istiyoruz" diye konuştu. "Eski köye yenilikçi çiftçi getireceğiz" diyen Çakır, süreç içinde köy kahvelerinden düğün salonlarına kadar birçok toplantı yapacaklarını dile getirdi. Çakır, araştırma kurumları ve özel sektör arasındaki çapraz iş birliklerinin geliştirileceğini ifade etti.

Türkiye, İtalya ve İspanya'dan birer bölgede iletişim içerisinde yürütülecek projenin ilk aşamasında yerel sistem ve kanunların sektöre etkisinin analizi yapılacak, sektörün kümeleme çalışmaları yapılacak ve rekabetçiliği artırıcı seminerlerin düzenlenecek. Ortak iletişim platformu sayesinde ticari boyutta teknolojinin gelişmesini destekleyecek uygulamaların yapılacağını ifade eden Çakır, "Kurulacak web sitesi vasıtasıyla bilgi havuzlarından faydalanılabilecek" dedi.

Kaynak:Referansgazetesi.com

Yorumlar

  • Henüz hiç yorum yok
Yorum yapmak için oturum açın