Son Güncelleme:Cuma, 03 May 2013

AB tarımında reform önerileri

reform.jpgAvrupa Birliği Komisyonu, yıllık 60 milyar dolardan fazla bir rakamla birliğin en büyük harcama kalemi olan Ortak Tarım Politikası için yeni öneriler açıkladı

Komisyonun önerileri, beş yıl önce başlatılan reform sürecinin devamı.

Amaç, birliğin tarım politikasını çevreye daha duyarlı ve daha üretken hale getirmek.

Ayrıca birliğin çiftçilerini dünya pazarlarında rekabet edebilir duruma getirmek.

Reform planlarında süt üretimindeki kotalarının 2015'e dek kalkması ve çiftçilere ürettikleri gıda miktarına göre değil, çevreye saygı, gıda güvenliği, hayvanların yaşadığı koşullar gibi kriterler üzerinden destekleme ödemeleri yapılması önerileri yer alıyor.

Büyük çiftliklere yapılan ödemelerin de azaltılması öneriliyor.

Buradan elde edilen tasarrufla da geleneksel aile çiftliklerinin desteklenmesini öngören yeni kırsal kalkınma politikasına aktarılacak.

Bu çerçevede gelecek yıl, yıllık 100 bin Euro'ya kadar sübvansiyon ödemesi alan çiftliklerde yüzde 7'lik bir kesinti öngörülüyor.

AB Komisyonu'nun Tarımdan Sorumlu Üyesi Mariann Fischer Boel çağdaşlaştırılan ortak tarım politikasıyla çiftçilerin artan gıda ihtiyacına yanıt verebilmelerini ve piyasa koşullarına uyumlu hale getirilmesini umduklarını söyledi.

İngiltere Maliye Bakanı Alistair Darling, AB'nin reformları daha da ileri götürerek çiftçilere yapılan tüm doğrudan ödemeleri kaldırması gerektiğini savundu.

Ancak Boel, bu önerinin uygulanmasının siyaseten imkansız olduğu görüşünde.

BBC Avrupa Editörü Mark Mardell de Boel'in büyük olasılıkla haklı olduğunu söylüyor.

Mardell'e göre tarım sübvansiyonlarından en çok faydalanan ülke olan Fransa eski sistemin bazı unsurlarını devam ettirmek için büyük bir uğraş verecek.

Mardell, bu konuda gelecek ay ve yıllarda birlik içinde yoğun tartışmaların yaşanacağını da belirtiyor.

Avrupa Komisyonu'nun yeni önerilerinin kabul edilmesi için 27 üye ülke ve Avrupa Parlamentosu'nun da onayı gerekiyor.

Dünyadaki gıda krizi

Tarım politikasında reform isteyenler, dünyada gıda fiyatlarının arttığı bir dönemde Avrupalı çiftçilerin ekonomik açıdan güçlü olduğunu, bu yüzden değişime daha istekli olacağını savunuyor.

Ayrıca bu krizin, tarım politikalarında reform gereğini bir kez daha ortaya koyduğunu belirtiyorlar.

Buna karşılık örneğin Fransızlar, gıda fiyatlarındaki artış yüzünden Mısır, Haiti, Meksika gibi ülkelerde çıkan isyanlara dikkat çekerek, tarım sübvansiyonlarının Avrupa'nın gıda güvenliği politikasının temel taşı olarak korunması gerektiğini söylüyor.

Tartışmalı bir tarım yasasının gündemde olduğu ABD'de de benzer tartışmalar var.

Gelişmekte olan ülkeler ise bu tartışmaları kaygıyla izliyor ve zengin ülkelerin çiftçilerine destek vermesinin kendi rekabet şanslarını yok denecek kadar azalttığını vurguluyor

http://www.haber10.com/

Yorumlar

  • Henüz hiç yorum yok
Yorum yapmak için oturum açın