Son Güncelleme:Cuma, 03 May 2013

5 Yılda 2.3 Milyar Fidan Dikilecek

fidan_dikimi_3.jpgÇevre ve Orman Bakanlığı Ağaçlandırma ve Erozyon Kontrolü Genel Müdürü Hanifi Avcı, önümüzdeki 5 yıllık süreçte 2 milyar 300 milyon fidanı toprakla buluşturmayı hedeflediklerini söyledi.

Avcı, geçen yıl Türkiye genelinde ağaçlandırma seferberliği başlattıklarını anımsatarak, "Bu seferberlikle bakanlığımızın yanı sıra, sivil toplum kuruluşları, halkımız, holdingler, şirketler ve diğer kuruluşların da katkı sağlanması amaçlanmıştı. Seferberliğin anlamı, tüm insanların aynı hedefe doğru, aynı istikamette ve birlikte çalışmasıdır" dedi.

2008 yılının ağaçlandırma çalışmaları açısından çok iyi geçtiğini ve hedeflerinin üzerine çıktıklarını dile getiren Avcı, şunları kaydetti:

"Hedefimizin üzerine çıkarak, Türkiye genelinde geçen yıl 305 milyon adet fidan diktik. 2008 yılı bizim başlangıç yılımızdı. İlk yılımızda hedeflerimizin üzerine çıkmak önemli. 2009 yılında daha da ileri gitmemiz gerektiğini düşünerek hedeflerimizi büyüttük. 2009 yılında hedefimiz, 500 bin hektar alanda 500 milyon fidanı toprakla buluşturmak. Önümüzdeki 5 yıllık süreçte ise 2 milyon 300 bin hektar alana 2 milyar 300 milyon fidan dikmeyi hedefliyoruz."

"Türkiye Erozyon Tehlikesi Altında"
Avcı, Türkiye topraklarında çölleşme ve erozyona karşı hep birlikte mücadele edilmesi gerektiğini vurgulayarak, çölleşmenin sadece kum tepelerden oluşmadığını söyledi.

Toprakların erozyonla akıp gitmesi, üzerindeki bitki örtüsünün yok olması, toprakta organik madde azalması, aşırı sulama nedeniyle toprakların tuzlanması ve çoraklaşması gibi etkenlerle toprağın verimi azalıyorsa, burada çölleşmeden bahsedilebileceğini belirten Hanifi Avcı, "Bu açıdan bakılırsa Türkiye'nin büyük tehlike altında olduğunu görüyoruz. Biz bunu önlemek için gerekli iradeyi ve çabayı gösterirsek bunu önlemek mümkün. Ancak bunu sadece devletten beklememek lazım. Herkesin üzerine düşeni yapması gerekir" dedi.

Avcı, Türkiye genelinde orman alanlarının yüzde 54'ünde, tarım alanlarının yüzde 59'unda, meraların da yüzde 64'ünde erozyonun devam ettiğini anlatarak, ormanlık alanlarda rehabilitasyon çalışması yaparak, çıplak alanları ağaçlandırarak, erozyonla mücadele ettiklerini sözlerine ekledi.

Kaynak: Trt.net.tr

Yorumlar (1)

  • Bir yandan dikiyoruz bir yandan da yakıyoruz. Biz önce korumasını bilelim yakmak kolay yetiştirmek ZOR.

    0 Beğen
Yorum yapmak için oturum açın