Son Güncelleme:Cuma, 03 May 2013

2B arazisi taksitle satılacak

orman_2b.jpgHükümetin 2B arazileriyle ilgili yeni paketinin detayları belirlendi. 2B arazilerinin satışı taksitle yapılacak, gelir satışın yapıdığı yerde kullanılacak. 1981 öncesini belgelemeyene satış yapılmayacak. Satılacak alan 500 bin hektar, elde edilecek gelir 10 milyar dolar dolayında olacak.

HÜKÜMETİN, aylardan beri üzerinde çalıştığı orman vasfını yitirmiş arazilerin satışını içeren 2B taslağının ana hatları belli oldu. Hükümetin hazırladığı alternatifli paketin biri Anayasa değişikliği, diğeri yasa değişikliği öngörüyor. Çevre ve Orman Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ile Orman Genel Müdürlüğü, Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü, Milli Emlak Genel Müdürlüğü bürokratlarının oluşturulan komisyon tarafından hazırlanan 2B taslağına göre, 31 Aralık 1981 tarihinden önce orman alanı çıkarılmış 2B arazilerinin satın alanabilmesi için, hak sahiplerinden kadastro ve emlak belgeleri istenecek. Belgeleyemeyenin arazisi hazineye kalacak, üzerindeki yapı yıkılacak. Anayasa Mahkemesi tarafından iki kez iptal edildiği için, iptal gerekçelerin ortadan kaldırmayı da amaçlayan taslak, şu unsurları içeriyor:

Belgeli ispat

Düzenleme 31 Aralık 1981 tarihinden önce orman alanı dışına çıkmış 2B arazilerini kapsayacak. Buraların 2B arazisi olduğu ve bu tarihten önce orman vasfını yitirdiği satın almayı düşünen kişi tarafından ispat edilecek.

Bakanlığın elindeki uydu görüntüleri ve fotoğraflara ilave olarak, hak sahibi olduğunu iddia edenler, kadastro kayıtları, emlak vergisi beyannameleri gibi belgelerle o tarihten önce arazi üzerinde yaşadıklarını ispat edecekler. Bunu ispat edilemeyenlerin arazileri Hazineye kalacak. Hazine üzerinde yapıları yıkacak.

Taksitle satış olanağı

Satış, birinci derece hak sahibi ya da onun mirascılarına yapılacak. Satış işleminde taksit olanağı getirilecek. Arazilerin fiyatları ve ödeme koşulları, Milli Emlak ve Tapu Kadastro tarafından ayrıca belirlenecek.

Satıştan elde edilen gelir, "bütçe açıklarını kapatmak için ormanları satıyorlar" eleştirilerini ortadan kaldırmak için, orman köylerinin kalkınması veya arazi hangi bölgedeyse o bölgenin imar ve altyapı yatırımları için kullanılacak.

10 milyar dolar

Orman vasfını yitiren arazilerin toplamının 500 bin hektarlık bir alan olduğu hesaplanıyor. Elde edilecek gelirin de daha önce söylendiği gibi 20 milyar dolar değil, 5-10 milyar dolar olacağı iddia ediliyor. Bu alanların büyük bölümü, İstanbul, Kocaeli, Bursa, Muğla, Antalya ve Adana gibi şehirlerde bulunuyor. Genel eğilimin ise Anayasa değişikliğine gitmeden, yasa değişikliği ile sorunu çözmek olduğu belirtiliyor.

TOKİ kontrolünde olacak

Çarpık kentleşmenin önlenmesi için 2B arazilerinin satıldığı yerlerde TOKİ’ye yetki verilecek. TOKİ, buraları kentsel dönüşüm alanı ilan ederek, toplu konut yapacak ve sahiplerine konut olarak verecek.

Bu bölgelerdeki arazileri satın alanlar tapuya sahip olsalar bile kentsel dokuyu bozacak yapılaşmaya izin verilmeyecek.

Kaynak: Hurriyet.com.tr

Yorumlar (2)

  • satın bakalım vatanın ormanını ağaç dikeceğinize satın bakalım filistine dönecek ortam sonunda

    0 Beğen
  • haklısın bilader ama zaten bu satım işi yapılmasa da özel ya da tüzel hiç bir kişi orayı yeniden ihya etmeyecek ki..devlet de bunu bildiği için hazine yapmanın yolunu arıyor..ama senin lafın kendine arazi maletmek için ormanı kundaklayan orospu çocuklarına olsa gerek ki sonuna kadar arkandayım..

    0 Beğen
Yorum yapmak için oturum açın