Son Güncelleme:Cuma, 03 May 2013

14 Bölgede iyi tarım uygulaması

iyi_tarim_sertifikalar.jpgÇevre ve Orman Bakanlığı Özel Çevre Koruma Kurumu Başkanı Önder Kıraç, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile yapılan işbirliği çerçevesinde 14 özel çevre koruma bölgesindeki tarım arazilerinde bundan sonra ’iyi tarım uygulamalarının’ yapılacağını bildirdi. Bölgeler arasında Gölbaşı ilçesi de bulunuyor.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Tarımsal Üretim ve Geliştirme Genel Müdürlüğü (TÜGEM) ile Çevre ve Orman Bakanlığı Özel Çevre Koruma Kurumu Başkanlığı arasında ’Özel Çevre Koruma Alanlarında İyi Tarım Uygulamaları’ konusunda bir işbirliği protokolü imzalandı. Protokol, TÜGEM Genel Müdürü Ali Karaca ile Özel Çevre Koruma Kurumu Başkanı Önder Kıraç tarafından imzalandı.

Kurum Başkanlığında düzenlenen protokol töreninde konuşan Önder Kıraç, 14 özel çevre koruma bölgesinde evsel ve küçük sanayi atıklarının bertaraf edilmesine yönelik çalışmalar yapıldığını, fakat bugüne kadar tarımsal kirliliğin azaltılmasına yönelik çalışmalar yapılmadığını söyledi.

Özel çevre koruma bölgeleri arazilerinin yüzde 80’inden fazlasının tarım alanı olduğuna işaret eden Kıraç, bu nedenle söz konusu bölgelerde iyi tarım uygulamaları yapılmasının ayrı bir önem taşıdığını kaydetti. Kıraç, söz konusu bölgelerdeki iyi tarım uygulamaları ile tarımın suya ve toprağa olan olumsuz etkisinin minimize edilmesinin amaçlandığını vurguladı.

Yapılacak çalışmalar

İmzalanan protokol ile "Özel Çevre Koruma Bölgeleri" olarak belirlenen alanlarda, çevre, insan ve hayvan sağlığına zarar vermeyen iyi tarım uygulamalarının yaygınlaştırılması, doğal kaynakların korunması, tarımda izlenebilirlik ve sürdürülebilirlik ile gıda güvenliğinin sağlanması amaçlanıyor.

Protokol çerçevesinde doğal, tarihi ve kültürel değerler açısından ulusal ve uluslararası önem arz eden, ancak; kentleşme, tarım, turizm, sanayi ve ulaşım gibi sektörlerin baskısı ile çeşitli tehditlere maruz kalan ekolojik açıdan hassas alanlar olarak tanımlanan ve Özel Çevre Koruma Alanları için hazırlanan yönetim planları içerisinde, iyi tarım uygulamalarının yaygınlaştırılmasına yönelik çalışmalara yer verilecek. Bu amaçla ilk uygulama, 2009 yılında Mersin’in Göksu Deltası Özel Çevre Koruma Alanında başlatılacak.

Yorumlar

  • Henüz hiç yorum yok
Yorum yapmak için oturum açın