Son Güncelleme:Cuma, 03 May 2013

100 Yıldır izine rastlanmayan bitki türleri bulundu

yeni_bitki1.jpgYaklaşık 100 Yıldır İzine Rastlanamayan ve Neslinin Tükendiği Düşünülen Bitki Türleri, 3 Bin 917 Metre Yükseklikteği Erciyes Dağının Eteklerinde Bulundu.

Yaklaşık 100 yıldır izine rastlanamayan ve neslinin tükendiği düşünülen bitki türleri, 3 bin 917 metre yükseklikteği Erciyes dağının eteklerinde bulundu.
Kayseri Erciyes Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Botanik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Cem Vural, Erciyes Dağı'nda yaptığı çalışmalarda 1898-1910 yıllarından sonra izine rastlanmayan ve tükendiği düşünülen iki bitki türüne 100 yıl aradan sonra yeniden ulaştı. Vural, 2 bin 400 ila 2 bin 900 metre rakımda yaşayan, Asyneuma trichostegium (tavşanekmeği) ve 2 bin - 2 bin 700 metre rakımda yaşayan, Hieracium argaeum (Erciyes şahin otu) türlerini aradan geçen bir asrın ardından yeniden bulmaktan dolayı mutlu olduklarını söyledi. Vural, kendisinin yanı sıra botanikçi Erciyes Üniversitesi Öğretim Üyelerinden Ahmet Aksoy ve Ergin Hamzaoğlu'nun da 3 bin metre rakımda yaşayan Astragalus argaeus (Erciyes geveni) türünü yeniden gözlemlediğini açıkladı.

yeni_bitki2.jpg


Bu türlerin son yıllara kadar aşırı otlatma ve doğal kaynakların bilinçsiz kullanımı sonucunda neredeyse kaybolma noktasına geldiğine değinen Vural, benzer şekilde diğer bitki türlerinin de yok olmaması için bir an önce tedbirler alınması gerektiğini söyledi. 1996 yılından bu yana Erciyes Dağı'nda bitki türleri üzerine araştırmalar yaptığını bildiren Vural, Erciyes Dağına özgü 11 bitki türünün bulunduğunu ve 44 bitki türünün ise çeşitli bilim adamlarınca ilk kez buradan toplanarak tanımlandığını, yine buraya özgü yeni bir karanfil türünün de kendisi tarafından tanımlanarak bilim dünyasına tanıtıldığını belirtti.

Erciyes'e özgü bir bakla türünün tüm uğraşlara rağmen hala bulunamadığını kaydeden Vural, "Büyük ihtimalle soyu tükendi. Ancak iyimser düşünüp, aşırı otlatma sebebi ile çiçeklenemediğini tahmin ediyoruz." dedi. Vural, Erciyes Üniversitesi olarak Avrupa Birliği destekli, Doğal Hayatı Koruma Derneği (DHKD) tarafından yürütülen 'Türkiye'nin önemli bitki alanlarında gönüllü iletişim ağı' projesi çerçevesinde, yöredeki halkın ve yerel yönetimlerin Erciyes Dağı'nın bitki zenginliği konusunda bilinçlendirileceğini açıkladı. Ayrıca her kesimden insanları projeye gönüllü katkı sağlamaya, Erciyes Dağı doğası hakkındaki bilgi, öneri ve gözlemlerini ÖBANET ile paylaşmaya davet ettiğini sözlerine ekleyen Vural, Erciyes Dağı'nda 1 bin 171 adet bitki çeşidi bulunduğunu bunların 195 tanesinin nadir bulunan endemik türlerden oluştuğunu, 11 tanesinin de dünya üzerinde sadece Erciyes Dağı'nda bulunduğunu bildirdi.

(CİHAN)

 

Kaynak:Haberler.com

Yorumlar

  • Henüz hiç yorum yok
Yorum yapmak için oturum açın