Üye Girişi
| Jojoba Hakkında |
|
| Cuma, 01 Şubat 2008 | |
|
Jojoba
Bilimsel sınıflandırma
Alem:
Plantae
Jojoba, çok yıllık, çalımsı ve kurağa
dayanıklı bir çöl bitkisidir. Arizona, Kalifornia ve
Meksika’dan Sonoran çöllerine kadar olan yerlerde
doğal olarak yetişmektedir. Jojobanın son yıllarda
çok popüler olmasına karşın kullanımı yeni değildir. Çok eski zamanlarda dini
törenlerde kullanılmak üzere parfüm ve boya yapımında jojoba
yağından faydalanılmıştır. Kaliforniya ve Sonara çölü yerlileri tarafından deri kanseri ve yaraların tedavisinde kullanılmış, 1933 yılında da Jojoba tohumundan elde edilen yağın diğer bitkilerden elde edilen yağlardan farklı olduğunu ve bu yağın balinalardan elde edilen yağla benzer özelliğe sahip olduğu keşfedilmiştir.
Sanayide
kullanım alanları öğrenildikten sonra yetişmesi uygun ülkelerde ticari amaçla
yetiştirilmeye başlanmıştır. Şu anda ise A.B.D, İsrail, Mısır, Avustralya,
Arjantin, Brezilya, Paraguay, Venezuela, Libya,
Sudan, Kenya, Kuveyt, Hindistan, Nijerya, Japonya ve Avrupa Birliği üye
ülkeleri Jojoba yetiştiriciliği konusunda her türlü imkanı değerlendirmektedirler.
Türkiye’de
yapılan çalışmalar sonucunda jojoba ekiminin
yaygınlaşması ile birlikte ekonomiye büyük katkı sağlanacağı beklenmektedir. Antalya ve Adana’dan olumlu sonuçlar alınması sonucunda ise İzmir, Denizli, Konya, Ağrı, Elazığ, Ankara, Malatya, Afyon, Yalova, Mersin, Aksaray, Adıyaman, Nevşehir ve Kayseri’de de jojoba ekimine başlanmıştır. Bitkiden elde edilen yağa firmalardan özellikle Amerika ve İsrail’den talep gelmektedir. Jojoba bitkisi geleceğin en karlı yatırımları arasında yer almaktadır.
Kullanım Alanları:
Jojoba,yağı üstün bir yağlayıcı olması nedeni ile yüksek devirli makinelerde, alet ve metal kesme işlerinde kullanılmaktadır. Değişik sıcaklıklarda stabil bir sıcaklık göstermektedir. Bu özelliği ve süper nemliliği nedeniyle Jojoba yağı sürtünmeyi önemli ölçüde azaltmakta ve bu da çalışan makine parçalarının aşınmasını önlemektedir. Penisilin üretiminde köpürmeyi önlemektedir. Jojoba yağı diğer bilinen yağlardan çok üstündür. Anlaşılması güç fakat gerçek olarak jojoba yağı bu işlemde önemli bir etkiye sahiptir. Penisilin üretimi için jojoba yağı kullanılırsa yerfıstığından 6 kat daha az yağ tüketilmektedir. Bu da %15-20 daha fazla üretim demektir.
Jojoba yağı E vitamince
zengindir. ve tıpta, küçük çizik, kesik, sivilce,
püstül, saç ve deri bozukluklarında yenileyici ve %100 saflığı nedeniyle yapay
kalplerde yağlayıcı olarak ta kullanılmaktadır.
Olağanüstü
deri yumuşatıcı özelliği bulunmaktadır. Ayrıca güneş yanıklarına karşı
kullanılmaktadır.
Jojoba asla soğutma ve buna
benzer özel muamele olmadan bozulmadan ekşimeden kalabilmektedir. Bu çok uzun
süreli raf ömrü besin endüstrisinde kekten pişirme yağına kadar her şey için
besin endüstrisinde önemli bir şeydir.
Yağsız,
kalorisiz, kolesterolsüz pişirme ve salata yağı olarak kullanılması hayal
edilmektedir. Günümüzde çok sayıda uluslararası şirket böyle bir yağı piyasaya
sürmek için uğraşmaktadır.
Jojoba yağının ekşimediğini
ve sonsuza kadar bozulmadığını gösteren araştırmaları Kalifornia
Üniversitesi yapmıştır. 27 parti cin mısırını aynı jojoba
yağı ile pişirmişler ve 27. mısırın ilk mısır kadar taze olduğunu görmüşlerdir.
Bu fastfoodlar da her zaman için taze yağla patates kızartma imkanı
tanımaktadır.
Jojoba ayrıca doğal bir
iştah bastırıcı olan simmondsini içermektedir.
Diyetlere yardım olarak şekerli çubuklardan, çikolata, tatlı, içeceklere kadar
her şeyin içerisine katılabilmektedir.
Hidrojenle
doyurulmuş formunda Jojoba bir ciladır. Sertlik
ve parlaklık kalitesi ile mobilya, yer, otomobil cilası ve uzun süre yanan
mumlar gibi direk kullanım alanları sağlamaktadır. Kozmetiklerde göz ve deri enfeksiyonlarını önlemek amacıyla bakteri ve mantarlara karşı koruyucu özelliği bulunmaktadır. Kısaca Jojoba bu mükemmel yapısı ile eşsiz bir bitkidir.
Jojoba Yağını Özellikleri:
Bitkisel
Özellikleri: İki evcikli bir bitkidir. Erkek ve dişi çiçekler ayrı ayrı bitkilerdedir. Dişi çiçekler küçük, kokusuz veya güzel koku guddeli, nektarsızdır. Erkek çiçekler sarı renkli ve polen keselidir. Küçük salkım halinde bitkide bulunurlar. Döllenme ilkbahardaki kuvvetli rüzgarlarla olmaktadır.
Dişi Çiçek Erkek Çiçek Tamamen olgunlaşma ağustos ve ekim aylarında gerçekleşir. Meyve tek tohumludur. Tohumlar tam olgunlaştığında maun ağacı renginde koyu kahverengi rengindedir. Yetiştiği çevre koşullarına ve bitkilere göre değişmekle birlikte tohumun hacimce %50’si yağdır.
Bir Jojoba bitkisinden; 5
yaşında 500 g, 12 yaşında 2500 g, 25 yaşında 14.000 g tohum elde edilir.
Yetiştirilmesi: Jojoba yetişmesi için güneş ve ışık istemektedir. Genellikle tohumla üretilmektedir. Çimlenme sıcaklığı 30 C’dir. Çimlenmesi çevre koşullarına bağlı olarak birkaç günden birkaç haftaya kadar sürmektedir.
Bitkilerin
çiçeklenmesi ekimden 2-4 yıl sonra gerçekleşmektedir.
Bu süreye kadar bitkilerin cinsiyetlerini tespit etmek mümkün değildir.
Tohumdan üretimde erkek bitki çıkma ihtimali dişi bitki çıkma ihtimaline göre
daha fazla olmaktadır. Bu nedenle bazı özellikleri bilinen tohum verimi yüksek klonların üretilmesi önem arz etmektedir. Bu da ancak vejetatif yolla mümkün olmaktadır. Tohum verimleri bitki
başına 138 - 578 gramdır.
Bitki ekim
yapıldıktan sonra özel bir sulama veya bakım istemiyor. Gerekli yıllık yağış
miktarı 500 mm civarında Türkiye’nin doğal yağışı bitkinin su ihtiyacını
karşılamaktadır. Bitki hiç susuz uzun yıllar yaşayabilme özelliğini
göstermektedir. Bitki Türkiye’de zeytinin yetiştiği her yerde yetişebiliyor. Tohumları yaklaşık 25 yıl özelliğini kaybetmeden koruyabiliyor. 600-1200 metre yüksekliklerde yetişen bitkinin toprak seçiciliği yoktur. Jojobanın kökleri ortalama 9-10 metre derine inmektedir. Bu da ona kurağa dayanıklılık kazandırmaktadır. 100-200 yıllık ömrü vardır. Jojobanın tohum ekiminde her çukura 4 tohum atılması önerilmektedir. Düzenleme ve Resimler: Gencziraat.com |
| < Önceki | Sonraki > |
|---|


